2018-04-29
毎次有人生日又係俾excuse 自己食好野既時候Sabatini 一直都係我wish list 入面既餐廳,不過因為佢最近加左價,真係好唔捨得食友人見我咁想食,反正又生日要慶祝,唔好諗啦就去食啦!本來想book weekend 食lunch,因為無咁貴嘛。但係sabatini真係太受歡迎了,早一個星期打去都full,淨係得cashier 隔離先有位最後都係星期五夜晚啦!因為lunch 無點食,所以好早就去到餐廳~當時餐廳都無乜人,當然係要影張相先啦!呢度真係好classic 好靚呀 同modern裝修又有景既餐廳相比,我更鐘意呢種懷舊既裝修。好有屋企既感覺,好多木造既裝潢配上黃色既燈光更加覺得感覺温暖!黎到呢種格調既餐廳,當然好好service 啦,拉凳、介紹menu 就少不免我同友人各自叫左一杯果汁一路飲一路研究下個menu因為太多多野㨂啦,既然唔知食乜好不如叫個set dinner 算啦(但係加左價有d 貴,要$1,188+10%)個set dinner 係5-course menu 黎,有前菜、湯、意粉、main、同埋一個甜品,仲包一杯野飲同埋飯後小食其實上第一個course前
友人見我咁想食,反正又生日要慶祝,唔好諗啦就去食啦!
最後都係星期五夜晚啦!
因為lunch 無點食,所以好早就去到餐廳~
當時餐廳都無乜人,當然係要影張相先啦!
我同友人各自叫左一杯果汁一路飲一路研究下個menu
其實上第一個course前仲有食到餐前麵包架,不過無影到相,唯有口述啦
佢有四款麵包,因為我只係食左其中兩樣,所以淨係記得個兩樣
我㨂既一款係stick一款係香草包,配埋三款香草or蕃茄醬黎搽麵包
唔知係咪高級餐廳,連唔鐘意食麵包既我黎親呢d 地方都會食好多包
stick 有d 煙煙unun,個香草包就好香香草味,又暖暖地咁好好食呀!
所以我食左三個
我真係好鐘意鵝肝
鵝肝d 油漏曬落塊多士度,又香,而且我好鐘意鵝肝既texture
另外個兩樣都好食既,parma ham 又無筋,但係佢令我有少少懷疑係咪係隻豬腳度片出黎架呢?
mozzarella都好好食,唔會浸到梅曬,個口感還是很好
本人係細胃人士,係食左咁多個包之後其實都飽了⋯⋯
仲有四個course 呀><
湯就係二㨂一既,而我同友人都選擇左龍蝦湯
西湯個味都好濃郁, 呢個湯就好香龍蝦味,又有好多料,入面有好大舊龍蝦好好味,做湯料都食得出好新鮮
其實個湯頭就好好味,但係同中湯相比我會鐘意中湯多d,因為西湯個味太濃啦我覺得岩做意粉汁多d
飲左一半就俾埋友人飲
然後友人都話飲湯都飲飽了
飲埋個湯就上主菜啦!
呢個蕃茄意粉黎,上面仲有蝦㕸、青口同埋蜆類配料,正呀對於有殼既野我會有莫名其妙既喜好
好好食呀,意料全部都係餐廳自製,好香麥味仲有al dente 既口感
d 蜆無沙就梗啦,蝦肉都好彈牙,好新鮮
蕃茄味再濃都唔會蓋過海鮮味
呢個意粉既portion 其實都唔細,雖然侍應話已經係縮細左既份量,但係我平日既食量就係食咁多就飽⋯⋯
食完個意粉之後waiter埋黎同我地傾兩包計,問下d 野食滿唔滿意,鐘唔鐘意佢地自家製既pasta
頭先落order既時候,個waiter 都知我地好愛食羊,所以就同我地講陣間會幫我地split 開個羊俾我地share
同埋因為我地都話食飽左lu~所以個main 會等多陣先再上檯,我地坐係度傾下計抖陣消化下先
呢個羊架廚房已經幫我地split 開左,旁邊伴碟既係french pea 同埋粟米餅
我真係好鐘意食羊呀,呢個羊我叫左medium,呢個熟度岩岩好呀!
可惜我無切開之後再影返張相
但係呢我覺得好食只係羊既本身,呢個價錢睇黎又無乜特別⋯⋯
好似係其他地方食都係差唔多味咁⋯⋯
相反另一個main 就好唔同啦,十分有驚喜!
呢個係魚黎既,但係咩魚我就無乜印象(好似係black cod?)
經過煎封既魚皮好香,淋完汁之後都唔會變到一padpad
好香魚味,又新鮮。不過我驚有骨呀,所以唔敢食,要友人examine 完先分俾我食
所以唔識lur 骨既朋友食魚時都要小心d
同埋個汁好好味,又係蕃茄做base 烹調,酸酸地好開胃,本身已經飽飽地滯滯地都仲想繼續食
好啦講完主菜就講下甜品
因為呢度既tiramisu 好出名,所以其中一個dessert 同左侍應講轉 tiramisu
tiramisu 咁common 既甜品相信大家都食過唔少,但係呢度既tiramisu 一定要try!
連垃圾咀加唔好甜野既友人都highly recommend,呢頭放入口個頭就話好好味!
好香咖啡酒既味道,d cream 同手指餅既份量又岩岩好,每一啖都好好味呀
同埋個咖啡酒都要講講,雖然酒精係有佢既香氣,但係太勁既酒味又會令人有消毒火酒既感覺
tiramisu 既咖啡酒係有咖啡味得來又有發揮到酒精既用途
唔怪得呢度既tiramisu 咁出名啦,真係令人一試難忘
呢個蛋糕就係法國傳統甜點--聖安娜蛋糕,又係一個must try item!!
首先係呢個蛋糕唔算好common,唔係四圍都有得食,所以大家對佢可能唔係好熟識,等我detail 介紹一下
個底係酥皮黎,on top 仲有d caramel,上面有加到d cream 啦,有d chocolate mousse 啦,custard啦
個酥皮仲有好多層有好多口感,真係好好食架
其實睇我上面咁講,大家都應該估到個蛋糕應該好甜。的確個蛋糕係甜既,食每一啖都會令我諗起好肥
但係真係好好食,係完全食到令人覺得欲罷不能
雖然我本身唔愛食酥皮,但係呢個酥皮都令我不能自拔呀
就如我上面講,有好多層既口感啦,又有d 晶瑩既caramel on top,所以有少少脆脆
d cream 又凍啦,又甜啦(但係甜度有調校過,唔會死甜),加埋d pastry 食真係好岩
不過呢個cake 好彩係同友人兩個人分,同埋其中一個dessert 轉左做tiramisu
因為就算無清蛋糕既部份,呢個蛋糕都會令人食得好飽。同埋就算呢個cake再好食都好啦,食一件就夠啦。
如果兩件都係聖安娜蛋糕應該個開心程度都會下降
食到咁飽,飲杯咖啡抖下先
當食完d 咁甜既野之後都後悔叫左杯latte 飲,應該叫regular 就算
呢杯latte 好香咖啡味,同埋果然好奶,都唔需要再落糖
呢個飯後甜點真係吃不下了,我只係食左一舊朱古力就收左手,同行友人都只係食左一塊餅同一舊朱古力
舊朱古力好好味,入面係拖肥黎。可惜實在是太飽,所以朱古力食一粒都十分勉強,莫講話試塊餅
最後連杯咖啡都飲唔到一半就要收手了
呢一餐誠惠$2,8xx,價錢就真係偏貴既。
但係環境、食物同埋服務都十分之好,絕對係物有所值既
如果係大時大節有乜野節日、紀念日要慶祝,sabatini 都係一個好好既選擇
題外話/補充資料:
呢度既waiter service 真係好好,同客人傾下閒計係基本,對於餐飲既認識都好豐富。
又有live band,好有氣氛架 :D