2025-01-01 0 瀏覽
住附近食過一次佢嘅雙皮奶雞蛋仔,今日1月1假期去到多人都預左等。幾乎個個人等左好耐都問佢幾時得,每次店員都冇應確實時間。然後見到店員比左雙皮奶雞蛋仔排我後面果個人,我問店員點解比佢先,佢話唔同味道個出餐次序唔同。.我問排我後面果個人買左咩味,佢話係雙皮奶雞蛋仔,我再問個店員,點解會比佢先?店員仲吹水話個味唔同,我話問左佢係一樣味,佢冇正面回應,我問收銀店員我果份仲有幾耐,佢將同一句嘢問廚房,問完都係冇回應,店員都係不斷出餐比其他人。我就話姐係幾耐?如果耐過5分鐘就要退錢,果時已經半個鐘,佢先至話兩分鐘,最後出到。最尾先話唔好意思撈亂左單,送返杯熱茶比我,但sorry我冇手拎,冇要到。.好啲嘅做法:出錯單已經要講句唔好意思我而家整比你+講個時間要幾耐,收銀都可以講句麻煩你等多陣,唔係次次都將客人同一句嘢轉述廚房但係冇應過客人,其實冇乜禮貌。我都唔想講得咁難聽,其實handle唔到可以唔好接咁多單。開得起商場就要接受到商場嘅人流,或者其實棟個牌係度,寫「雞蛋仔要等30分鐘」已經得,想食嘅咪照等。.再講味道,其實ok,味道創新,本身等緊果時仲諗下次食咩好,但係可能遲啲先喇。