2023-03-27
基本上一想食台灣菜 就會諗起去茶木🤤今日放工後就跟屋企人去茶木食勻想食既菜式😋呢到用qr 落單 超方便!見到個2人餐真係好吸引好超值😚 個餐$258 有小食又有主菜又有野飲☺️決定就叫呢個2人餐😎小食方面 叫了 蒜香麻辣豬耳朵同埋 紅油抄手雖然佢寫左半份 但小食嚟講份量都唔細架😙仲追加埋黃金鹽酥雞(半份)蒜香麻辣豬耳朵好爽口👍辣度剛好 是個開胃小食❤️ 紅油抄手總共有4舊 唔會好油 而個皮都好滑!風味超正😎果然醒胃😆😆黃金鹽酥雞酥脆 keep到水準😎至於主食就分別叫了 台式麻辣半筋半肉手工拌麵 🍜同埋 黑醋味冧豬軟骨地瓜米粉🍲先講個手工拌麵 我真係勁欣賞佢個麻辣拌麵👍麻辣度十足 麵質又唔會太淋🤤食落口又唔會濟☺️ 同埋個半筋半肉豬肉真係好腍😃仲要好大舊呀!之後到個豬軟骨地瓜米粉 真係好特別 餐廳特意比左個蠟燭🕯️燒住個豬軟骨煲 (煲裏仲有紅蘿蔔白蘿蔔) 令佢一直keep warm 十分細心!個米粉好似幼絲咁幼 勁入味😙😋除外 我地一入門口就見到靚靚waffles 所以仲追加左黑朱古力杏仁可頌窩夫 同埋 芒果吉士可頌窩夫🧇2個可頌窩夫都係微熱 且由牛角包壓出而成🥐所以勁鬆化!芒果🥭仲要好甜呀!在
今日放工後就跟屋企人去茶木食勻想食既菜式
😋
小食方面 叫了 蒜香麻辣豬耳朵同埋 紅油抄手
雖然佢寫左半份 但小食嚟講份量都唔細架😙
仲追加埋黃金鹽酥雞(半份)
黃金鹽酥雞酥脆 keep到水準😎
先講個手工拌麵 我真係勁欣賞佢個麻辣拌麵👍
個米粉好似幼絲咁幼 勁入味😙😋
在我心中已值100分😆
至於飲品上 我地以優惠價叫了 佛手柑水果茶(凍) 跟 濃厚起司奶蓄鐵觀音奶茶 仲可以叫小甜👍
佛手柑水果茶勁清新! 同埋個茶底好香 飲一啖先係水果香味 再嚟淡淡清香既烏龍茶 😎 水果也很多 有菠蘿🍍青檸 火龍果 石榴 佛手柑 同埋
士多啤梨 🍓 勁足料
奶茶也很香很絲滑😚同埋個奶蓋很出色!帶冇芝士咸香 ☺️