2009-03-10
今日係wing 肥嗲 ge 生日, 而慶祝食飯 ge 地點就係我一直都想去試晚市 ge <大榮華圍村菜>. 因為知道呢間野晚市特別巴閉, 無得訂位, 要親自黎攞飛. 所以同wing 5:45pm 就去攞位,一上到去竟然見到門口已經坐滿晒等叫飛入去 ge 人, 唔係掛, 6:00未夠就食晚飯, 呢間野真係咁好食. 由於5:45 左右剛剛入左第一批晚市ge食客, 所以要到7:00pm 左右先輪到我地.(留意: 此酒家門口等飛地方係無冷氣ga~~~ 仲要超多人~~~ 無位坐~~~ 所以如果夏天黎等位, 可以到樓下百佳及一間型零食店嘆下冷氣及買下小食, 因為係度呆等真係好易會暈ga.......)終於入到黎la, 地方唔算好大, 但環境及裝修唔錯, 呢度真超多人係點菜之前, 梗係先視察下環境先la, 睇下最多人食咩ma, 咁先穩陣, keekee~~視察完後, 得出以下點菜名單:1) 圍村五味雞: $48.00 - 基本上10枱會有6枱會食, 有薑蔥及辣醬點. 好好味, 雞肉好嫰滑, 好大碟. 推介!!!!2) 大榮華炒飯: $48.00 - 睇落去唔講你以為係福建炒飯.
視察完後, 得出以下點菜名單:
2) 大榮華炒飯: $48.00 - 睇落去唔講你以為係福建炒飯. "錯" 佢個名叫大榮華炒飯, 如果你鐘意食炒飯及糯米雞, 你一定會好鐘意食. 而我係極度鐘意呢個炒飯.
3) 冬瓜火腩白鱔煲 : $48.00 - 由於我唔食魚, 所以對呢個菜無咩期望. 但黎到出乎意外地 " 好食 " 個芡汁好味, 撈飯一流, 冬瓜好甜, 火腩肥瘦均勻, 最緊要係呢兜一d都唔腥. 正!!!
4) 鳳凰蟹肉炒長遠 : $48.00 - 阿wing 誠意推介. 此菜亦係呢度必食首選. 材料有粉絲/ 蛋/ 蟹肉/ 芽菜. 我覺得味道略淡, 但食落幾爽口, 感覺特別. 而阿wing 都話今次比上次差左. 但係都ok!
5) 陳皮涼瓜煎魚腸 : 48.00 - 本身想食焗魚腸, 但發現有呢個菜, 所以叫左呢個黎試. 不吃魚腸者: 勿點. 喜魚腸者: 必食.
(6) 豬油撈飯 : $6.00 - 材料: 白飯 / 豬油 / 頭抽
就係咁簡單, 就係咁好食. 以前窮人食ge野其實好有水準, 呢d配搭, 有錢人你懂嗎???
7) 西芹炒斑塊 : $48.00 - 今日視察下見到有人食西芹炒斑塊, 勁勁勁大碟, $48.00 唔駛諗實叫la. 碟野一黎發現係另有故事..... 原來人家食ge 係石斑兩食 約 $300.00. 而我地叫 $48.00呢個只係例牌, 當發現黎到咁細碟ge 時侯. 大家ge目光即時投射在我身上. "唔好意思, 各位" .
雖然例牌, 但味道唔錯, 西芹爽口, 連我唔食魚都覺得正. 自已諗下叫唔叫la~~
8) 菠蘿生炒骨 : 48.00 - 無特別. 講完
9) 奶皇馬粒糕 : $48.00 - 如果五香雞10枱有6枱食ge位, 呢個糕就係10枱有9枱食. 好鬆軟, 又有我鐘意ge奶皇夾係中間. 就算食飽後食2件都唔覺"漏"
食完飯後仲有甜品送, 今日有紅豆沙及麥米粥. 連個甜品都咁足料同有水準. 掂呀!