之前發現銅鑼灣有棟新大廈入面有幾間餐廳, 基於白老鼠精神其他幾間都試左, 更係要試埋呢間有越南菜又有泰國菜, 都幾好, 多D選擇Menu 封面設計配色都幾好叫左幾樣野, 越南春卷, 炭燒豬頸肉, 蜜月燉螺頭雞湯, 炭火燒鮮魷, 菠蘿炒飯, 同埋蝦餅越南一口春卷 -有6件, 比一口大少少, 我會覺得叫一大口貼切D lol一件春卷包一塊菜, 再點辣醬, Match.春卷好脆, 雖然炸野好似好熱氣, 但食落唔會覺得好熱氣, 因為入面有D米粉菜之類既食材, 反而覺得清新, 輕盈感, 再包一塊菜更甚, 口感豐富, 越南春卷特色炭燒豬頸肉 - 燒得幾靚, 入面D肉非常爽口 juice, 再點D辣醬提升口感層次炭火燒原隻鮮魷 -燒原隻鮮魷, 相信好多餐廳都有, 但試過咁多間, 呢間我覺得係排好前個D, 又係燒得好靚, 你唔會見到有燒焦黑色, 食落口好新鮮, QQ的, 有一點彈牙, 燒得岩岩好, 跟個沙嗲醬又係一流提升口感層次, 真係比好多餐廳做得好手打蝦餅 -手打既蝦餅, 特別彈牙, 同機製好唔同, 炸得幾靚, 外面脆口, 入面就彈牙, 除左點辣醬, 重可以試點埋鮮魷隻沙嗲醬叫左4件, 每份切一半,

Menu 封面設計配色都幾好

越南一口春卷 -
越南一口春卷 (6件)

有6件, 比一口大少少, 我會覺得叫一大口貼切D lol
一件春卷包一塊菜, 再點辣醬, Match.

炭燒豬頸肉 -
炭燒豬頸肉

炭火燒原隻鮮魷 -
炭火燒原隻鮮魷

沙嗲醬

手打蝦餅 -
手打蝦餅 (4件)

叫左4件, 每份切一半, 有8件! 都幾多

鮮菠蘿炒飯 -
鮮菠蘿炒飯
好大個, 原隻菠蘿, 夠曬特色, 非常多配料, 好足料, 而且蝦腸都挑走左, 可見呢間餐廳處理食材用心, 可以分到5-6碗飯!
入面D菠蘿唔酸, 有DD甜添, 應該真係好鮮菠蘿

蜜月燉螺頭雞湯 -
蜜月燉螺頭雞湯
叫左一人份量, 都唔算少, 可以分到2-3碗, 賣相都幾好, 一整個小煲附上, 湯料都多, 幾鮮甜

呢間餐廳都幾好, 又坐得舒服, 食材處理用心, 食得放心, 餐牌選擇好多, 好完整, 食完會覺得完滿, 細節上見到質素不差, 可選為飯堂之一
2017-09-21
越南一口春卷 (6件)
炭燒豬頸肉
炭火燒原隻鮮魷
手打蝦餅 (4件)
鮮菠蘿炒飯