餐廳: 翠園 (形點 I)
資訊:

餐廳: 翠園 (形點 I)
資訊:

2023-10-23 938 瀏覽
今日難得放假,咁就約下男朋友仔屋企人去飲茶啦。最近好多人北上去左玩樂,所以香港茶樓都算係少左人,今日好好彩無派好耐就入左去食 。首先點左個叉燒燒鵝拼盤黎食下,佢叉燒都幾入味下,不過就有少少筋,但整體上來講都算係半肥瘦幾好食下。然後男朋友仔好鍾意食叉燒,所以就點左叉燒腸同埋叉燒包食下,兩個點心都好足料,尤其係叉燒腸,好滑,值得一試!不過叉燒包本身可能以為有三個,點知黎到先發現得兩個(以前明明細個食有四個!!)可能太耐無飲茶,問返Uncle先知原來最近都係兩個一籠。個椒鹽豆腐都幾好食,佢出面幾脆口入面豆腐就軟綿綿,夾埋效果幾好。仲有點其他點心試下,個人最推介係古法馬拉糕,佢好鬆軟好絲滑,搞到我地都忍唔住點多籠。但係比較失色就係個蘿蔔糕,有一兩舊係唔夠脆(可能係我個人口味問題,唔夠脆嘅蘿蔔糕唔好食!)不過整體黎講,佢蘿蔔唔算好散,食落都係唔錯的。同埋燒賣,大大粒嘅魚肉燒賣,好適合一家人去食。個叉燒瀨粉都唔錯下,叉燒同上面拼盤一樣優秀,瀨粉個湯底幾好飲而個啲瀨粉都幾有彈性幾爽口下。點心黎講有甜品食真係唔錯,本身以為茶樓點心都係個幾味,不過果然有驚喜,佢紅豆豆腐花,豆腐花比出面街上面嘅滑好多,第

同埋燒賣,大大粒嘅魚肉燒賣,好適合一家人去食。

點心黎講有甜品食真係唔錯,本身以為茶樓點心都係個幾味,不過果然有驚喜,佢紅豆豆腐花,豆腐花比出面街上面嘅滑好多,第一啖食落好清新,好甜美。

然後咖啡糕黎講都好唔錯,食到濃濃咖啡味,份量黎講好足料。
2023-10-23
慶祝紀念