2016-04-12 1108 瀏覽
下雨天經過紅磡,即刻上OR睇吓有咩好嘢食。見三河好多reviews, 仲有特別推介鰻魚飯 (我的至愛),咁就試吓啦。午飯時間特別多人,不過一位唔使等就入到去,大部份客都係學生,食緊拉麵同大阪燒。我就諗都唔諗即叫鰻魚飯,好快就出咗一個kelp miso soup. 熱辣辣非常吸引,可惜一飲就失望。因為鹹!鹹!鹹!完全飲唔到miso 的香,味道只得一個層次。唯有K.O.晒啲海帶,湯就唔好意思要浪費了。過咗一陣就出主角,大大碗鰻魚飯沒有什麼多餘的配菜,鋪上一層薄薄的unagi sauce,甜甜地又鹹鹹地,唔錯。鰻魚本身就好似有啲過冧,冇咬口 (大家口味唔同,有啲人係鍾意呢一種texture),亦食唔出有grill的味道。本身個汁幾濃,蓋過了任何的鮮味。珍珠飯煮得適中,有咬口,加埋個汁好好味。不過個飯每樣野都微暖,我就希望可以熱番D會更好。呢個鰻魚飯普普通通,$88份量好足。不過我寧願俾多少少出尖沙咀食啲仲正宗嘅更物有所值。

過鹹的海帶miso  soup
鰻魚飯