2018-05-03 158 瀏覽
豬同老公到科學園吃花見月因為之前黎呢度拍拖,經過見到門面幾靚,d款賣相又唔錯,所以決定搵日黎試下。最鍾意d光猛嘅食店,全店裝修以玻璃窗為主,可以望到出面環境之外,仲令人睇落食店大d,感覺舒服。喜歡這個玻璃罩燈,閃閃發光,食客唔多,因為始終科學園唔算太就腳,但豬就喜歡寧靜,氣氛浪漫。叫左個北海丼同照燒澳洲和牛定食,$198,附送炸雞野菜沙律,刺身,味噌湯,非常豐富。味噌湯好味,好怕好鹹嘅味噌湯,我會叫佢味精湯,哈哈,不過呢個唔會,湯入面有好多配料,食到豆腐同昆布。而野菜沙律個醬汁係黑醋汁,酸酸地,好開胃。炸雞外脆內嫩,未試過食沙律配炸雞,都幾特別。三色刺身有三文魚(2),鮮帶子(1),大甘蝦(1), 魚生算新鮮同肥美北海丼定食,入面有海膽,北海道帆立貝,甜蝦,三文魚同三文魚子,老公為左俾海膽豬食,於是特意叫呢個定食。顏色吸引,令人食慾大增。三文魚,帶子同甜蝦同刺身一樣新鮮甜美,而個海膽份量唔少,都係新鮮。牛肉無整到熟晒,肉質帶點微紅,食落有點韌不過味道唔錯。每個定食或刺身都有好多沙律菜,愛食菜嘅豬真係好滿意,飽到都已經食唔落今晚又係大滿足嘅一晚呀
豬同老公到科學園吃花見月

炸雞野菜沙律

三色刺身

北海丼定食

照燒澳洲和牛定食

牛肉無整到熟晒,肉質帶點微紅,食落有點韌
不過味道唔錯。

今晚又係大滿足嘅一晚呀