2018-07-05
星期五港島收工一個人,啱曬尋覓新美食。 查找網站之後選定中西區開飯熱點一嚐台式美食。座落於西營盤第三街民生區份位置明顯與銅鑼灣、油尖旺等地清靜。不過一到餐館門口即見一行等食飢民正耐心等待叫號入座。 一個人就有這樣的方便,不消三分鐘 ,點餐紙尚未閱畢已有座位。同樣因一人用餐所以肚皮只能容下魯肉飯及香菇肉羹兩份食物。等待湯飯之時環顧周遭佈置,小店牆身貼滿臺灣七十年代風土味廣告及裝飾,加上位處傳統民生區真有幾分身處臺灣感覺。湯羮與飯揣至後有感會唔會份量太少呀?睇下食完再加單。先爬一口魯肉飯, 肉粒香、半肥瘦、有𡁻頭、唔鹹送飯剛好。爬多兩啖之後發覺魯肉較膩,理解一飯碗份量的確最好,再多末必食得晒。跟飯嘅醃蘿蔔,千祈唔好貪爽口一啖食晒,因為依碗飯中段解膩,起關鍵作用。之後飲嘅香菇湯羹,味道十分似碗仔翅。材料十足,湯羹杰身十分飽肚。試過兩個簡單食物就理解就算排下隊都值得嚟試。美味程度可比荔枝角工廠大廈有名臺灣美食。
魯肉飯 及 香菇肉羹