2019-06-21 54 瀏覽
男友懶神秘咁話今晚帶我去食好西,估唔到今晚去1881! 會唔會好貴!!! 原來今晚佢book左黎呢度間Van Gogh Senses食飯<😍🤩佢份人完全零藝術天份既,還好知道我會鍾意,算佢啦🥳聽聞呢間係荷蘭梵高美術館獨家授權、全世界第一間以Van Gogh 為題既Concept Store! 淨係聽呢個介紹都覺得值得黎一試,不過唔知佢D食物如何呢?一入餐廳係氣氛係好優雅既💃🏼好鍾意佢既setting 同埋所有餐具都有Van Gogh既畫! 佢既畫🎨除左係印象派中既表表者,我覺得用既色調都比較柔和,所以用既都係黃藍綠色調用黎配合食第都好夾。呢D顏色用係餐廳同餐具上都好適合,令人有放鬆心情去享受一個meal😌餐廳門口有cake shop🍰🧁同souvenir shop,之後入到去入面有D兩個人的high table,然後就係restaurant 的部分。地方的設計唔錯,而且望上去係玻璃頂,景觀好好。晚餐的menu相對簡潔,main course有兩款,所以好快我地就決定一人叫一款來share。😋D餐具🍽設計真係好靚,而且店員的服務都好好,擺位setting都好講究。先黎左break

Bread  basket

先黎左break basket🍞🥐有幾款唔同的包,暖得黎好軟熟。最令我驚喜係加左海鹽的牛油,配麵包食好香。不過開頭我唔敢咁快食哂,要留返個appetite食前菜主菜😌
Tuna-Scallop  Ceviche

前菜係帶子配上有吞拿魚🐟的ceviche,ceviche其實就係帶檸汁🍋的切粒沙津。而且個sauce又唔係調得好濃,tuna醃得剛好。而個帶子刺身都配上呢個檸汁,甜中帶少少酸,好清新開胃,尤其襯夏天的一道菜🌿
Sweet  Corn

食完個咁refreshing的前菜就到個湯🍲開頭上桌時得隻蟹鉗🦀以為係第二道前菜,原來係放好隻碟先用個茶壺仔倒湯落去! 所以個香脆蟹鉗唔會攪到淋哂,而個湯又真係好甜好香濃。佢冇粟米粒🌽完全係打融哂變湯,而且好滑但又食到係原始的粟米味🌽而唔會太多忌廉! 好正😍佢倒湯個陣我真係想問佢可唔可以到倒多D,因為真係飲極都唔夠,好飲!!👍🏼
French  Brill
主菜都好正路的設計,一個魚🐟一個係燒鵪鶉🐥但個賣相就先有驚喜,因為display得好靚,果然襯返餐廳的主題,對女生黎講一定係打卡的主角。咁當然個portion就唔會太大,對於男仕黎講就會有D少🤣男友先試左個魚,肉身煎得好香脆,但由於佢冇一個liquid的sauce佢就覺得有D乾,但我就覺得還好😚佢都有個salsa verde,有少少似好mild的mustard咁😋而且個章魚🦑切片都唔錯,口感好食,夠彈牙得黎因為切了薄片,同軟身既魚肉相映成趣。當中個配菜除左有蕃茄🍅粒之外佢都仲有chorizo,雖然冇想像中咁辣,但有少少紅肉吊一吊個味道都有幾好既效果。
Quail  Breast

我個人都比較鍾意燒鵪鶉🐥多D,因為我好鍾意佢擺左好多菜苗🌿圍住D肉,令我諗起個bird nest! 另外一個驚喜係除左個肉之外,下面都仲有個批🥧,
Quail  Breast
係用左鵪鶉肉做餡料,個批一見到的時間覺得好靚,焗到個皮金黃色好吸引咁! 😍😚果然個酥皮又真係好鬆脆,同埋個主菜本身個燒鵪鶉肉質都好嫩滑🐥又有D油香得黎食入口一D都唔肥膩,讚!
Pineapple  Panna  Cotta

以為每樣菜都細細份,其實食落都覺得好飽肚,唔駛驚唔夠食! 而且個Panna Cotta🍨又一樣賣相好吸引,用左berries🍓🍇做side fruits,底下又有個coconut sponge cake,上面有crunch,而個panna cotta🥥就都幾特別用左cone shape加埋菠蘿🍍片捲住咁,而且佢質感會比平時的panna cotta實身少少,有D似jelly! 但個味道就保持有好香既椰子🥥味,又唔會太甜! 果然係好賞心悅目的一餐👍🏼😋😍
2019-06-19
Bread  basket