有一段長時間冇食傳統韓國菜,今日心癢癢同屋企人去銅鑼灣shopping 就諗起呢間曾經經常幫襯嘅韓國餐廳。去到發現有好多小朋友同家庭客,原來今日有維港無人機表演。 座落世貿呢間韓國餐廳,出名裝修靚,景靚,入邊欣賞維港景一邊食高質韓國燒烤,確實真係一個享受。一走入餐廳,侍應好熱情咁招呼我哋坐低咗喺窗邊位置,斟好熱茶就送上前菜。前菜有六小碟,泡菜係咁多個小碟之中最好食,辣度適中,亦唔會好酸。我哋點咗兩個牛肋骨,一條又醃另一條醃。牛肉高質,燒熟仍然係好腍,有醃過嘅比較好食,所以我哋再encore。人蔘雞湯好好味,雞肉嫩滑,裏面嘅糯米有淡淡的人蔘味,雖然好飽,但係我哋都成個清晒。喺韓國餐廳裏面,比較少見到鱔魚,所以我哋又叫嚟試吓,估唔到又幾好食。鯖魚係我每次必點嘅食物之一,果然係冇令我失望,外脆,魚肉juicy。值得一讚嘅係,侍應見到我有兩個小朋友,好細心咁問我需唔需要幫我將啲食物剪開,呢個舉動都幾窩心。海鮮煎餅有好多海鮮,但如果可以再脆啲會更完美。總括嚟講,名家都係我喺香港食過最好嘅韓國餐廳之一。 以景觀,食物質素同埋服務,性價比還是算高的。
好細心咁問我需唔需要幫我將啲食物剪開,呢個舉動都幾窩心。
海鮮煎餅有好多海鮮,但如果可以再脆啲會更完美。
總括嚟講,名家都係我喺香港食過最好嘅韓國餐廳之一。
以景觀,食物質素同埋服務,性價比還是算高的。

人參雞湯
2024-05-25