2010-09-14 60 瀏覽
九月五日,是日有親人生日,正在苦惱安排地方食飯,突然想起有一段時間都無去過鷺鷺食飯,於是早一日訂位還特意訂了壽包。鷺鷺的師傅是由上海來港主理,而親人亦是上海人,而鷺鷺很多的食材都專門由上海運來處理,所以食起上來特別有親切感。再者,鷺鷺是香港少有用心去製作食物之食肆,市面上很多的食肆只會用上貴價材料,烹調上千篇一律,這才是最賺錢的方法,但食落之後,味道上不是味精就是雞粉的味道,完全沒有了靈魂似的。其實烹調有沒有用心,作為一個食客,倒是感覺到的,偶有失手是人之常情,鷺鷺的師傅的心思及功夫,是值得一讚及支持!首先是冷盤:1)四喜烤麩(希望無記錯名)-食過最好食既烤麩,親人煮烤麩已經好好食,但都盛贊鷺鷺的烤麩2)五香素雞-五香味恰到好處3)花雕醉雞-酒味夠,好入味,雞肉又唔會過火,比起坊間一般的醉雞好吃好多4)蘿蔔絲海蜇-海蜇發得好好,非常爽口而且又無陣”up”味,再配上紅蘿蔔絲及白蘿蔔絲,入口有陣陣清爽的味道,非常好!5)燻魚-炸得剛好,唔會太乾,而醬汁味道唔會太濃而蓋過魚的味道,加上用倉魚製作,少骨,本人甚喜歡此燻魚6)鎮江肴肉-水準之內,沒有特別大的驚喜主菜:1)鬆子桂魚-魚炸得好脆又不

首先是冷盤:
2)五香素雞-五香味恰到好處
6)鎮江肴肉-水準之內,沒有特別大的驚喜

主菜:
1)鬆子桂魚-魚炸得好脆又不失肉汁,而醬汁味道又調得適宜,如果醬汁可以稀一點就非常好;其實,鬆子魚一上就要快些少食,因為魚吸得汁耐了就會變得唔好食
2)清炒河蝦仁-細細粒好似蝦米咁,不過,這都是因為正宗,河蝦本身係好細隻,坊間一般又大又爽口的蝦,只係加工過,蝦味及鮮味欠奉,而鷺鷺則選用來自上海的真正河蝦,當然爽口彈牙不及加工過的蝦,但清淡的鮮味及蝦味十足
3)蒜容炒雞毛菜-雞毛菜係由上海運來香港,香港市場很少有得賣,雞毛菜係白菜類的蔬菜,比白菜仔爽口得多,而亦都炒得好好食,可能有人會厭油多,但上海菜特色就係濃油赤醬,膽固醇萬歲!!
4)鍋貼-我最喜歡鷺鷺的鍋貼,皮煎得夠脆,肉汁十足,睇照片就知,十分好食
5)上海春卷-都係我最愛之一,外皮炸得夠脆,上枱後要快食,否則春卷內的料弄至脆脆的春卷皮變淋
6)鷺鷺炒飯-炒得好香,而且菜同鹹肉比例剛好,非常香口,可惜飯偏硬少少,有改善空間
7)壽包-沒有失手,依然好食,自家炒的豆沙,同一段工場交來的豆沙非常不同,唔會太甜,豆香十足,而外皮好鬆軟,外型又十分討好,壽宴必備
蘿蔔絲海蜇
花雕醉雞