2010-08-28
來到赫德道原本想去隔離的NOREN~ 不過去到的時候已經closed (><),唯有搵另一選擇。是日天氣又好鬼熱,我地都懶得再行,見到隔離呢度有茶飲,就上左黎啦。可能因為過左最繁忙既lunch time時間,一黎到即刻有位,不過估唔到佢都幾多人架喎,全場都幾乎坐滿哂人。不過又好在檯同檯之間唔算好迫,有一定的距離同空間,感覺無咁嘈。由於只得我同媽咪兩個人,所以只係叫左幾個點心同飯就夠哂,個飯仲要完全食唔哂要拎走添。我地點左我幾乎每次都一定會叫既流沙包,呢度做得幾好食喎~ 流沙度雖然唔係好高,不過個餡勝在幾甜同香,又多蛋黃。包做得夠軟熟同埋唔會太厚,熱辣辣食幾好味。另外仲叫左蝦餃,蝦餃粒粒都好大隻,而且好多蝦係入面,相對肉同筍既份類較少,但好在D蝦肉都大隻同爽口,幾好味的,唯一較差大概係個蝦餃皮做得較厚啦。最後一個點心叫左叉燒腸,腸粉皮唔算好厚,而且都幾滑的,但食落唔知點解有種好「納」既感覺,即係好黏住咁,所以唔係太鍾意。不過佢入面超多料,每一件都好多叉燒,呢個係可取之處 XD。最後就係我地完全食唔哂既炒飯啦,叫左個薑米蛋白炒飯,呢個反而係最先黎到的,相信都係炒定哂。飯炒得
最後就係我地完全食唔哂既炒飯啦,叫左個薑米蛋白炒飯,呢個反而係最先黎到的,相信都係炒定哂。飯炒得算乾身爽口,而且幾香薑既味道又唔會辣,加埋蛋白幾好食的,一D都唔會覺得太清淡呀~ 但就真係太大碟食唔哂啦。
我地兩個人坐左好耐可以慢慢傾計,呢度既環境同食物都OK,重點係又唔太貴,真係幾好的,下次在附近想飲茶都會來的,不過要去左我想去既NOREN先。=)))