2021-05-22 627 瀏覽
天海家草庵係上環天海嘅姊妹店,上環天海係做omakase,而北角呢間主打天丼同天婦羅定食。餐牌都幾多選擇,最平嘅天丼一百蚊都唔駛,走抵食平民路線。我哋兩個人點咗一個最貴嘅海鮮天婦羅定食,一個天婦羅定食(梅)。海鮮天婦羅定食擺盤擺得好,軟殼蟹同蝦都擺到豎起身,賣相好靚。吸油墊紙上無乜油,證明炸功唔錯海鮮天婦羅定食包括半隻軟殻蟹、兩隻蝦、魷魚、帆立貝、白身魚同秋葵。天婦羅衣炸得夠脆,而且唔油膩。天婦羅蝦算唔上好鮮味,但口感都幾彈牙。白色魚同魷魚都好鮮甜。反而帆立貝就一般,鮮味欠奉,而且天婦羅衣同帆立貝分離。第一次食天婦羅軟殼蟹,蟹腳脆卜卜,蟹身有肉濃蟹味。而且炸得乾爽,一啲都唔油膩。另一個天婦羅定食(梅)就無咁豐富,但份量都足夠,有兩隻蝦,白身魚同兩款野菜(南瓜&蓮藕)。定食包括沙律,前菜,味噌湯同白飯或烏冬。沙律好新鮮,沙律菜爽脆。餐牌寫明前菜係柚子大根,但因為賣晒所以轉咗做鹿尾菜煮物。我自己就好鍾意,係喺日本先食到嘅味道,送飯一流,但我估未必啱香港人口味。聽到隔離枱對於柚子大根賣晒有點不滿,明明餐牌寫住「名物柚子大根」,既然係名物但無供應真係有啲奇怪,建議餐廳無供應就唔好寫上餐牌。白蘿

餐牌都幾多選擇,最平嘅天丼一百蚊都唔駛,走抵食平民路線。

海鮮天婦羅定食

天婦羅定食

前菜

白蘿蔔蓉係成樽上,自己想加幾多都得。

定食可以揀白飯或者烏冬,烏冬應該係雪藏貨,湯底高湯味淡,同屋企自己煮差不多。

食物質素一定唔及上環天海,但以價錢而言真係物超所值,係唔需要預約隨時都食得到嘅親民價天婦羅。
海鮮天婦羅定食
天婦羅定食