2023-02-19
紅磡坐落於紅磡廣場對面,雖則距離地鐵站,唔住個頭未必識搵,但如果你經過的話,一定會被60元左右的自助午餐石頭扒吸引入去。自座機點餐,絕無壓力,職員算有善, 雖則牛價錢比較貴少少, 但鍾意食牛嘅我當然點一分牛柳試試啦,另外仲試埋佢地嘅豬肩扒作為今日的午餐。環境裝修欠缺,但總算不過不失,沒有扒房餐廳的感覺,但亦不是茶餐廳那種說不出的港味。另外有一個長的免費自座吧,飯,湯,沙律,蒜蓉及醬自座任取,可以滿足自己要求,一定吃到飽,而自座吧嘅湯係日式牛肉湯,十分好味,我飲了起碼五碗啊👍。再者蒜蓉任攞其實亦合我心意,外面其他港式扒房蒜蓉是要加2蚊,而且份量亦不多,所以自助的內容雖然只是數樣,但足夠。主餐的味道方面就有點失望,牛極的牛柳是沒有牛味的,感覺只是普通的厚切牛肉,沒有特別。反而豬肩扒就有點驚喜,味道足夠,而且很鬆軟,真想不到豬會比牛好,下次還想試雞扒。總括來說,所有的配套都不錯,但作為主角的牛就很失色,令我對他們的高價牛有點卻步的感覺,會否都是不外如是呢?