2016-04-09 199 瀏覽
今晚同兩老一共三個人去尖沙咀食飯, 韓燒又好, 日本野都好, 兩老都話唔岩食, 唯有就食中餐啦, 景逸軒系座新既大廈入面, 唔知系咪因為都比較新, 所以價錢唔算太貴. 前菜點左個38蚊既爽不辣醬油脆蘿蔔, 蘿蔔爽口脆身, 而個醬汁酸酸甜甜甘, 食完之後都幾開胃, 作為前菜系一個唔錯既選擇. 黃金大蝦球由八大件蝦球組成, 大量咸蛋黃包住超級大隻既蝦球, 真系香到不得了, 蝦球之大就好似平時食既珍寶蝦一樣, 肉質好Q彈, 真系真材實料. 仲點左個野菌牛仔肉, 野菌包括蜜糖豆, 冬菇, 紅黃椒, 什菌等等, 最重要梗系非常幼滑既牛仔肉啦, 牛味十足, 質感仲好幼細, 軟腍到一個點啊, 牛肉好優質. 最後仲有個明太子海鮮石窩炒飯, 由於系石窩飯既緣故, 炒飯粒非常乾身, 所謂既海鮮我只食到鮮蝦肉, 蝦肉有好多, 但其他海鮮就唔覺有, 個飯炒出黎都幾香既, 明太子既味亦唔太明顯, 整體都仲OK.

2016-04-07