2014-01-31
近年, 一家人會選擇外出團年飯~ OPENRICE之下, 留意到有食友食評, 又吸引, 又抵食! 既然是"稻香"集團, 應該不俗的~ 皇席宴 $688 半席 包埋加一茶芥預早幾天訂位, 大時大節前夕, 喜歡選擇平日外出食飯, 相信多方面也會比假期好!5個人今晚要征服呢個(半席) 皇席宴 ....到底我地最後可唔可以食得晒呢~ 哈哈 XD來吧! 皇席宴馬上開始 1) 乳豬拼盤拼盤包括有脆皮乳豬, 蜜汁叉燒, 黑醋木耳(凍食), 鼓油雞 及 燒鵝乳豬皮相當脆口; 叉燒普通, 未夠鬆化; 黑醋木耳, 相當入味, 黑醋味很突出, 健康的前菜; 燒鵝亦不錯2) 彩虹花姿蚌片食完個拼盤, 食番個清淡D既菜式, 清炒花姿蚌片配翠肉瓜, 木耳, 蓮藕 , 花姿蚌片爽口, 就是少了一點鮮味.3) 脆皮紅梅豬仔骨紅梅豬仔骨是以柚子汁輕輕包著豬仔骨, 甜甜的~ 即叫即做, 豬仔骨脆口, 旁邊的炸蕃薯非常香, 食完想再食~4) 貴妃穗香雞 (半隻)雖然雞醃得不算入味, 勝在蒸煮時間掌握得好, 雞胸肉位置肉質保持嫩口~ 點埋薑蓉, 味道提升了~5) 海參燴珍珠翅呢個半席宴價錢, 仲
5個人今晚要征服呢個(半席) 皇席宴 ....
到底我地最後可唔可以食得晒呢~ 哈哈 XD
來吧! 皇席宴馬上開始
1) 乳豬拼盤
乳豬皮相當脆口; 叉燒普通, 未夠鬆化; 黑醋木耳, 相當入味, 黑醋味很突出, 健康的前菜; 燒鵝亦不錯 2) 彩虹花姿蚌片
食完個拼盤, 食番個清淡D既菜式, 清炒花姿蚌片配翠肉瓜, 木耳, 蓮藕 , 花姿蚌片爽口, 就是少了一點鮮味. 3) 脆皮紅梅豬仔骨
紅梅豬仔骨是以柚子汁輕輕包著豬仔骨, 甜甜的~ 即叫即做, 豬仔骨脆口, 旁邊的炸蕃薯非常香, 食完想再食~ 4) 貴妃穗香雞 (半隻)
雖然雞醃得不算入味, 勝在蒸煮時間掌握得好, 雞胸肉位置肉質保持嫩口~ 點埋薑蓉, 味道提升了~ 5) 海參燴珍珠翅
呢個半席宴價錢, 仲有埋翅食, 味道材料方面比預期好, 珍珠翅及肉絲亦不算少, 當高貴版碗仔翅食都抵啦 6) 清蒸海斑仔
食完個翅, 我已經半飽了, 慶幸我家有位大食爸爸, 他很輕易就把這條海斑仔清左大半條,
海斑仔估計都有14兩重, 肉質不算非常滑, 尚可. 7) 濃湯鮮菌浸菜苗
清濃上湯浸菠菜, 菠菜底, 菜面伴有不同鮮菌~ 好大碟呀 8) 花茹扣玉掌
花茹很有睇頭,大隻又厚身~ 玉掌大隻又多肉, 食1隻已相當大滿足 : ) 可能已經就到成個餐尾聲, 蠔油茨汁過厚左, 食完很快有滯口感覺
9) 糯米飯
糯米飯, 軟硬岩岩好, 醬油味道又岩岩好, 食得多也不會過咸 , 因為太飽關係, 有部分需要打包番屋企再食~ 10) 蟠桃壽包 (半打)
蓮蓉餡多, 熱騰騰食, 顯得蓮蓉夠滑口 , 為這飯畫上完美的句號! 雖然今餐欠缺代表作, 菜式欠缺驚喜, 但食物整體不錯, 加埋又抵食, 可以一試!
SHOP NAME: 稻香 Tao Heung
ADDRESS: 屯門建生邨建生商場209號舖