2024-08-27
喺淘大商場行完街發現咗一間好大嘅泰國餐廳,價錢同質素都唔錯,而且食物份量都幾大份,幾抵食。座位相當闊落,啱晒一大班一齊食飯。鮮蝦炒金邊粉覺得比出面餐廳,呢度做得特別大份!用咗雞蛋絲網佈封面,下面包住好多金邊粉!呢到嘅產品澱粉調味偏甜,冇咁酸,而且都炒得好香,側邊仲有啲花生碎,鐘意食花生嘅可加埋食,金邊份量都多,抵食。泰式海鮮粉絲沙律其他泰國餐廳未必有呢款沙律,粉絲應該用咗蒜蓉炒香,仲暖暖地,配合唔同嘅海鮮,例如鮮魷魚圈,青口,口感同味道都好豐富。冬陰原隻大蝦海鮮湯成煲冬陰功湯上,都幾大份,店員即時點著火油膏,煲滾食用,入邊都有幾隻大蝦!冬陰功湯底椰汁味同甜味比較突出,唔會好酸,味道都好濃郁。青咖哩配雞肉同薄餅加$30有薄餅或者蒜蓉包,我哋就揀咗個薄餅,同樣地個份量真係幾大下!薄餅都有好多塊,而青咖喱都好大碟,雞塊都好多,青咖喱唔會好辣,椰味重,啲雞都好滑。泰式椰絲糕好爽口清新嘅甜品,一份有成五六件都幾抵食。餐廳店員都好熱情招待,有緣嘅話仲可以見到兩隻貓店長喺度巡邏haha
座位相當闊落,啱晒一大班一齊食飯。
鮮蝦炒金邊粉
泰式海鮮粉絲沙律
冬陰原隻大蝦海鮮湯
青咖哩配雞肉同薄餅
泰式椰絲糕
好爽口清新嘅甜品,一份有成五六件都幾抵食。