2018-07-09
玫瑰餐廳陳儀興係mikiki附近,好多巴士線都會經, 而且轉個彎就到;而搭地鐵係鑽石山站行過去大約15分鐘到,餐廳環境平實, 是走大眾平民的路線, 但聽講佢食物水準高, 價錢親民, 餐廳早已被我放進美食佇候列。去到餐廳時大概7點, 已經有兩檯人打緊邊奴, 又有D人叫小菜, 餐廳供應的食物都幾多元滿足不同客人的需要。天氣太熱, 我同friends 首先叫左個「極品御前冬瓜盅」極品御前冬瓜盅冬瓜厚切, 肉身實身, 瓜邊修成鋸齒狀, 上湯以鮑魚, 花膠及海參加入鮮雞、金腿熬成的老湯, 係未落任合材料時先喝一口湯, 花膠入口膠質豐富,而且滲透了鮮雞和金華火腿湯的味道,味道鮮甜。我們叫了幾款配料, 自家韮菜餃皮薄餡靚, 菜、肉的比例剛剛好, 豆腐豆腐夠嫩滑脆肉鯇魚片脆肉鯇魚片新鮮爽脆, 肉質爽脆彈牙有嚼勁, 啖啖肉生菜生菜色澤翠綠,份量也算多冬菇蝦滑冬菇蝦滑彈牙, 配上鮮冬菇的鮮味恰到好處, 真材實料, 鮮味十足吃到大概一半, 冬瓜已燉得軟綿, 亦都已吸飽各種食材的精華, 湯汁醇厚豐美, 冬瓜口感爽滑, 消暑清心, 滋味無窮。吃完所有冬瓜, 朋友仍然覺得不盡興, 如是者就另外叫了「好事成雙」,
而搭地鐵係鑽石山站行過去大約15分鐘到,
餐廳供應的食物都幾多元滿足不同客人的需要。
極品御前冬瓜盅
冬瓜厚切, 肉身實身, 瓜邊修成鋸齒狀,
上湯以鮑魚, 花膠及海參加入鮮雞、金腿熬成的老湯,
係未落任合材料時先喝一口湯, 花膠入口膠質豐富,
而且滲透了鮮雞和金華火腿湯的味道,味道鮮甜。
我們叫了幾款配料,
自家韮菜餃
皮薄餡靚, 菜、肉的比例剛剛好,
豆腐
豆腐夠嫩滑
脆肉鯇魚片
脆肉鯇魚片新鮮爽脆,
肉質爽脆彈牙有嚼勁, 啖啖肉
生菜
生菜色澤翠綠,份量也算多
冬菇蝦滑
冬菇蝦滑彈牙, 配上鮮冬菇的鮮味恰到好處,
真材實料, 鮮味十足
湯汁醇厚豐美, 冬瓜口感爽滑, 消暑清心, 滋味無窮。
吃完所有冬瓜, 朋友仍然覺得不盡興,
如是者就另外叫了「好事成雙」, 其實是指花雕醉雞火鍋配安格斯牛肉
花雕醉雞火鍋
花雕醉雞火鍋以藥材當湯底, 但唔會有苦味,
入面有黨 參, 當 歸, 淮 山, 杞 子, 桂 圓 紅棗和北芪等等,
當醉雞火鍋湯底一上枱打開蓋, 濃郁嘅藥材味迎面而來,
湯底帶酒香及鮮雞味。
花雕酒雞
於另一主角, 花雕酒雞件件厚肉, 滑溜鮮爽
雞件以酒浸著, 令酒的味道更能滲入雞中,
花雕酒的酒香除除而來
安格斯牛肉片
最後安格斯牛肉片, 滿滿一碟,
牛肉味道濃, 花紋美麗,
雪花分佈均勻, 肉質腍, 食落嫩滑。
Overall 黎講, 呢到價錢親民, 食物質素真的幾不錯, 而且唔收加一,
每人二百蚊鬆D 食到兩個煲, 仲有勁多配料, 的確不錯。