2015-01-16
挾著米芝蓮星級廚師身份開的餐廳,開張後備受注目,我一直有興趣試下,終於㨂左在艾媽的生日到訪。餐廳環境舒適,食物幾好味,雖然未到驚為天人的水準,但價錢比其他高級法國菜相對親民,整體黎講,我好滿意今次的用餐體驗。我們㨂set dinner,有四個course,每位$588(未加一)。一開始先上麵包籃,內有四款包,又暖又鬆軟。第一個course,餐牌已設定係「煙三文魚薯仔沙律」,無得㨂。上枱時,我有少少失望,因為呢個前菜真係超普通。第二個course,有得㨂「煎藍蝦伴黑米飯」或「法式洋蔥湯伴芝士及法包」,我選擇了前者。呢道菜好味好多,用蝦熬成的湯汁很濃郁,與黑米飯配搭得宜。到main course,有「煎帶子配紅洋蔥柑橘汁」和「燴鹿肉配薯仔芹菜泡沫」兩個選擇,我揀了前者,帶子配柑橘,味道很清新。最後是甜品,我㨂「熱情果泡沫伴蜜柑」,雖然外形無咩睇頭,但比想像中好味。熱情果泡沫用焦糖脆脆包裹住,唔會太酸,又可以解膩。餐飯整體感覺幾好,下次希望可以試埋Seasons的下午茶啦!
一開始先上麵包籃,內有四款包,又暖又鬆軟。 第一個course,餐牌已設定係「煙三文魚薯仔沙律」,無得㨂。上枱時,我有少少失望,因為呢個前菜真係超普通。 第二個course,有得㨂「煎藍蝦伴黑米飯」或「法式洋蔥湯伴芝士及法包」,我選擇了前者。呢道菜好味好多,用蝦熬成的湯汁很濃郁,與黑米飯配搭得宜。 到main course,有「煎帶子配紅洋蔥柑橘汁」和「燴鹿肉配薯仔芹菜泡沫」兩個選擇,我揀了前者,帶子配柑橘,味道很清新。 最後是 甜品,我㨂「熱情果泡沫伴蜜柑」,雖然外形無咩睇頭,但比想像中好味。熱情果泡沫用焦糖脆脆包裹住,唔會太酸,又可以解膩。 餐飯整體感覺幾好,下次希望可以試埋Seasons的下午茶啦!