2024-06-23 78 瀏覽
行過黃埔新村比一陣麵包香味吸引咗入去《滿地可餅店》,入邊嘅麵包款式都幾多,除咗麵包有蛋糕、曲奇餅仲有麻糬,而且價錢仲好貼地,佢地嘅麵包口感亦都好鬆軟,彈性十足,唔會過乾或者過硬。🐠紫薯條首先外觀已經好吸引,用咗日本紫薯,紫薯嘅天然色澤令成個麵包睇落去好有食慾,內裡嘅紫薯餡料填得好足,口感好綿密滑溜,帶有自然嘅甜味,唔會過甜。紫薯嘅味道非常突出,🐠麻糬波外皮彈牙而唔會過硬,咬落去有啲黏糯,真係好有嚼勁。味道好突出,有濃郁嘅開心果香,而原味麻糬波波嘅甜度適中,唔會過甜,令人食完之後唔會覺得膩。🐠雞尾包呢個雞尾包嘅餡料填得好足,唔會有咬咗幾口都食唔到餡嘅情況,裡面嘅椰絲餡料甜而唔膩,香濃嘅椰子香🐠菠蘿包菠蘿包啱啱焗出嚟,溫暖而且香氣撲鼻,菠蘿包嘅外皮好酥脆,咬落去有一種脆卜卜🐠火腿芝士卷火腿同芝士嘅比例亦都控制得啱啱好,麵包嘅外皮鬆軟帶少少脆,外皮仲有芝士香,內裡係火腿同芝士,返到屋企焗返熱芝士融化後嘅香濃味道更係令人難以抗拒

🐠紫薯條

🐠麻糬波