2024-10-07
雞駅花膠雞米線專門店一去到見20幾30人排緊隊真係嚇親,但係其實都唔使等好耐就可以入座了。用QR code落單我同朋友都係揀咗招牌花膠雞米線,但佢就轉左雞髀同米粉~呢碗米線上到檯,但個湯底好白,幾吸引,飲上一口,味道濃郁又唔會太鹹,完全冇味精嗰種感覺,Feel到係好多骨膠原嘅湯底雞件好大份,我嗰碗係雞胸,但一啲都唔柴,啖啖肉,食落真係唔鞋口😋。花膠方面,碗入面有三塊,$68嚟講,已經算好足料👍🏻,仲有啲蟲草花同雲耳,令味道更加豐富。最後連啲湯都飲到淨返少少。朋友叫咗雞髀,啲雞肉多到食唔晒咁滯,米粉好滑另外,叫咗個雞駅雞翼,因為本身自己唔太鍾意醬汁,所以揀咗原味,炸得都幾好熱辣辣,入邊仲係好多汁。下次再有機會試埋佢個脆豆腐,我見都幾多人嗌。$68嚟講,呢個份量同質素我覺得好過好多餐廳了,唔怪之得咁多人排隊~~#雞駅 #鶏駅 #雞駅花膠雞米線專門店 #Rooster #花膠雞 #花膠雞湯 #米線 #雞翼 #觀塘 #美食 #觀塘美食 #駱駝漆美食 #駱駝漆大廈三座 #米線關注組 #香港好去處 #香港美食