2023-04-15
觀塘低調奢華半自助西餐廳|登堂@downtown.hk 👩🏻💻觀塘打工仔系列二訪位於觀塘The Wave嘅登堂 Dowtown,第一次去係食brunch,今次終於可以試吓佢嘅dinner😋登堂入室,裝潢奢華,座位闊落,佢啲寶綠色沙發位打卡都好靚💕登堂有提供超抵食半自助晚餐,自助區食物選擇應有盡有👍🏻值得提係店員都好helpful,整個用餐體驗都係中上☺️晚市正價餐牌🍽人均:$200-300🕰時間:平日晚上(⭕️walk in)🥗煙鱔青蘋果BB菠菜沙律•蜜糖油醋汁•黑醋珍珠 $178好香❤️煙鱔滑而無骨,仲有啲大大粒嘅蟹子喺面,菠菜都好新鮮,配上我最愛嘅黑醋,健康感滿滿🥗🦪香草白酒忌廉汁煮紐西蘭新鮮青口 $178食西餐又點少得叫青口?白酒忌廉穩穩陣陣,配上牛油烘法包,一流,登堂特別在啲青口真係特別大‼️喺一般青口嘅1.5x❗️質感勁好😋🥧避風塘蘿蔔糕 $88 惹味避風塘配蘿蔔糕真係第一次試🤭口夾又飽肚。佢用點心蒸籠擺盤,別有一番風味💕🍫西班牙油炸鬼·朱古力雪糕 $78Churros有4條長,面上沾滿滿嘅cinnamon powder,cinnamon lover表示大滿足❤️個set本身係配朱古力
@downtown.hk
👩🏻💻觀塘打工仔系列
晚市正價餐牌
🍽人均:$200-300
🕰時間:平日晚上(⭕️walk in)
🥗煙鱔青蘋果BB菠菜沙律•蜜糖油醋汁•黑醋珍珠 $178
🦪香草白酒忌廉汁煮紐西蘭新鮮青口 $178
🥧避風塘蘿蔔糕 $88
🍫西班牙油炸鬼·朱古力雪糕 $78
Churros有4條長,面上沾滿滿嘅cinnamon powder,cinnamon lover表示大滿足❤️個set本身係配朱古力雪糕,但店員出錯咗雲哩
呢嗱雪糕🍦我覺得都好夾🤭
🍎蘋果批·雲呢嗱雪糕 $98
蘋果批一上菜都仲係冒緊煙,熱辣辣,一切開蘋果流出,好正😋
🍹熱情果特調 $58
偏酸,如果想飲甜飲要三思☺️
🍹藍莓蘇衣草梳打 $62
唔錯,藍藍紫紫好IG-able📸
Bible rating: 8.5/10
📍地址:登堂 (觀塘)
觀塘興業街4號The Wave2樓
#香港美食 #香港好去處 #美食推薦 #美食日記 #foodbible #hkfoodie #hkfoodieblogger #foodiehk #foodiehkig #聚餐 #西餐 #朋友聚會 #香港餐廳 #餐廳推薦 #香港餐廳 #慶生 #生日 #觀塘餐廳 #觀塘 #登堂 # 登堂主義 #觀塘必食 #觀塘美食 #buffet #觀塘buffet #觀塘party #自助餐 #觀塘自助餐 #食好西 #外賣 #觀塘外賣 #downtownhk #kwuntong #觀塘登堂