2023-07-10
東羅泰館同觀塘裕民坊商場一齊開張,開左咁耐,終於趁星期六約到朋友仔一齊食❣️餐廳環境以綠色為主,幾有格調✨週末嘅lunch都唔洗$100連餐飲,食物價格算實惠。我地對小食勁心心眼,所以叫左1份lunch 再加小食,超滿足。❥ 炭烤手作雞肉串(2串)$30係原條雞柳,烤得稍乾❥ 東羅手打蝦棒(2件)$30蝦棒幾厚身,食落有蝦香同香茅味,當然唔少得泰式辣醬更惹味,不過個人講應該叫蝦餅會貼切啲😂❥ 泰式單骨雞翼(自家泰式辣醬)$22雞翼外層估計係以麵包糠炸成,所以唔會太熱氣,咬落帶點鬆軟雞肉熱辣辣,肉質夠滑,混入香茅,食落更香❥ 泰式生蝦刺身配酸辣青 $52生蝦幾大隻同厚身,浸住嘅酸辣青醬好辣好刺激,又好juicy,我唔食得辣但都好鍾意❥ 泰式咖喱配薄餅 $18薄餅好鬆脆,但唔會好油膩,咖啡醬奶味好香❥ 泰南紅咖喱慢煮牛肋 $92紅咖喱好香辣,牛肋炆得唔錯,口感略厚,咬落肉汁豐富,咖喱配飯好開胃❥ 椰子沙沙 $25 餐廳嘅飲品都好有特色,而且性價比極高呢一大杯椰子沙冰味道好香好濃,椰子味好出,混入芒果醬好香甜。旁邊有芒果味雪葩,好清涼,好加分❥ 泰館特調雪條奶茶 $38你杯係餐廳嘅signat
❥ 炭烤手作雞肉串(2串)$30
係原條雞柳,烤得稍乾
❥ 東羅手打蝦棒(2件)$30
❥ 泰式單骨雞翼(自家泰式辣醬)$22
雞翼外層估計係以麵包糠炸成,所以唔會太熱氣,咬落帶點鬆軟
雞肉熱辣辣,肉質夠滑,混入香茅,食落更香
❥ 泰式生蝦刺身配酸辣青 $52
❥ 泰式咖喱配薄餅 $18
薄餅好鬆脆,但唔會好油膩,咖啡醬奶味好香
❥ 泰南紅咖喱慢煮牛肋 $92
❥ 椰子沙沙 $25
餐廳嘅飲品都好有特色,而且性價比極高
旁邊有芒果味雪葩,好清涼,好加分
❥ 泰館特調雪條奶茶 $38
你杯係餐廳嘅signature,重點係奶茶味雪條,係奶茶味雪糕
旁邊嘅奶茶同奶口感較單薄,但等雪糕溶左之後,口感更厚,味道更佳。
會好掙扎食雪糕好,定係等雪糕融入奶茶好😂
💬特別想讚呢度嘅飲品真係好出色,而且一次過有齊飲品同甜品嘅體驗,價錢都唔貴,推薦!