2022-07-19 1267 瀏覽
某天,男友帶咗我去一個位於觀塘工廈內我覺得可以蛇王地方,佢話呢度嘅咖啡好飲,所以想帶我嚟試下店內有2張小圓檯同埋靠牆嘅吧檯, 雖然是細, 但空間感還好起身就已經是午餐時間了想不到這裡的假期都有Set lunch提供我倆各自點了一份再加錢換埋咖啡燒慢煮雞胸紅菜頭沙律 $72其實我唔係太好紅菜頭, 覺得它有一朕怪怪的味道不過最近開始想吃得健康點, 聽人說紅菜頭有益, 尤其對女性, 有補血同抗氧化作用職員將沙律送上檯時, 嘩....是我喜歡的shocking pink, 而且份量都頗大喔加入沙律醬的紅菜頭, 入口好好多, 大大降低我對它之前的偏見, 沒有了那種怪味道燒慢煮雞胸都很低脂健康, 呢份餐真係好啱注重健康和體重的人士吃香蒜蜆肉意粉 $78份量也都大, 它不是炒的那款意粉, 而是用湯煮成的, 有少量的湯年著, 喜歡而廚師是用了蒜片而不是蒜蓉, 對於我不太好蒜頭的煩人來說, 挑走它們更輕鬆蜆的份量多且大隻, 意粉的硬度也煮到恰到好處, 滿意!像我有點貪心又貪吃的人, 呢杯Tiramisu coffee就最合我心水本身想點天然蜂巢咖啡, 可惜當日售罄了其實呢度好多特色的咖啡我都想試, 不過
某天,男友帶咗我去一個位於觀塘工廈內我覺得可以蛇王地方

佢話呢度嘅咖啡好飲,所以想帶我嚟試下

店內有2張小圓檯同埋靠牆嘅吧檯, 雖然是細, 但空間感還好
起身就已經是午餐時間了
想不到這裡的假期都有Set lunch提供
我倆各自點了一份再加錢換埋咖啡
燒慢煮雞胸紅菜頭沙律 $72
其實我唔係太好紅菜頭, 覺得它有一朕怪怪的味道
香蒜蜆肉意粉 $78
蜆的份量多且大隻, 意粉的硬度也煮到恰到好處, 滿意!
香蒜蜆肉意粉
本身想點天然蜂巢咖啡, 可惜當日售罄了

其實呢度好多特色的咖啡我都想試, 不過大部份都是熱, 是日氣溫高達35度, 一定要飲凍的
好彩Tiramisu都無令我失望, 齋是賣相, 都用咗我5分鐘去拍照 XD
而頭加了點朱古力粉的cream, 好creamy, 唔會散, 真係好似食緊tiramisu甜品
手指餅都仲係鬆脆, 將少甜的cream mix埋杯底的齋啡, 味道剛剛好
Tiramisu coffee
而男友嘅latte仲送咗粒咖啡豆形的小蛋糕, 口感有點軟糯, 都是小甜口味
用來配襯無糖的latte唔錯
latte的奶啡比例適中, 啡味唔會比奶味搶走
而跟餐更是不需加錢添, 好抵食~
鮮奶咖啡

下次我要再來試佢個天然蜂巢啡, 不飲不死心
2022-07-17
香蒜蜆肉意粉