2024-12-18
除咗打邊爐,食返啲「熱辣辣」嘅嘢都係唔錯嘅選擇,䪚䪚又辣辣🌶️。今次就嚟到觀塘食呢間川婆婆,呢度嘅裝修好寬敞明亮💡。雖然唔係唯一一間,不過每次見到好似以前霓虹燈嘅設計都係想打個卡📸。無設時限嘅餐廳就係可以慢慢諗慢慢點。當然,啱啱收工覺得餓嘅我都係睇咗陣就快快手落單啦。其實我係有啲怕辣嘅,但有時就係忍唔住想食吓辣刺激又暖胃,有見及此,我同友人都有叫嘢飲🥤。不過我極度懷疑其實支飲筒係跟可樂嘅,因為佢短,啱啱矮過個樽大概半厘米(圖文不符——抽起咗少少支飲筒影相),但友人表示一定係我枝豆漿嘅🥛。上完嘢飲之後,嘢食都陸續上齊。想試唔同嘢嘅我哋嗌咗酸菜魚同水煮雪花牛頸脊各一份分享分享,跟餐叫咗飯🍲。如果唔怕辣叫麵其實都唔錯,會非常入味。尤其係魚,酸酸地好開胃,牛就有咬口之餘又唔會太韌,兩個都非常好送飯。我咃重嗌咗蒜泥白肉同上湯白菜仔🥬,白肉都係有啲辣,有碟菜睇落好似畫面均衡好多又減少罪惡感,一舉兩得。