2021-06-14
慢煮屋係其中一間觀塘工廈入面好出名嘅餐廳💛主打就當然係慢煮嘅菜式,除咗慢煮牛腹扒之外,仲有雞胸同埋三文魚🤩 以慢煮菜式嚟講,價錢都唔算好貴~除咗駱駝漆嘅主店之外,仲有分店喺成業工業大廈~去開觀塘嘅話真係要去試下😋•🥢 慢煮牛腹扒蕎麥冷麵 (轉烏冬) $88+3粉紅色嘅慢煮牛腹扒上面淋上黑椒燒汁,食落牛味超級香濃,唔算好嫩滑,但一啲都唔韌😋 而且肉嘅份量都幾多👍🏼烏冬好滑好彈牙而且好夠凍,夏天食真係超正😍冷麵汁比較竭身,烏冬一點落去就可以掛晒汁,不過味道都稍濃,一唔小心點多咗就會有少少太鹹😬有少少失望係溫泉蛋少少過熟,所以就無流心蛋黃嘅效果,無得撈落個烏冬到一齊食😫•🥢 慢煮三文魚配牛油果丼 $82呢個飯好有夏日嘅感覺,配料嘅顏色好豐富☀️三文魚係慢煮完再火灸,食落油香味好濃,肉質都比平時食嘅煎三文魚嫩滑好多😋 火龍果同車厘茄咬開爆汁,配落個飯到酸酸哋好開胃,再加埋溫泉蛋汁撈飯無得輸!🤤🤩•🥢 檸檬蜂蜜薏米水 +$14 (跟餐)見到樽入面有好多薏米同幾片青檸,薏米水本身味道會寡少少,但加埋少少蜂蜜唔會好甜,淡淡哋,幾fresh~•🥢 蘋果紅茶蜜 +$14 (跟餐)蜜糖味好出,蓋過咗蘋果香,
🥢 慢煮牛腹扒蕎麥冷麵 (轉烏冬) $88+3
🥢 慢煮三文魚配牛油果丼 $82
呢個飯好有夏日嘅感覺,配料嘅顏色好豐富☀️
🥢 檸檬蜂蜜薏米水 +$14 (跟餐)
🥢 蘋果紅茶蜜 +$14 (跟餐)
蜜糖味好出,蓋過咗蘋果香,餘韻就飲到淡淡哋嘅茶味~但整體都唔算好甜👍🏼 個樽底仲有好多蘋果粒粒,不過已經煮到無晒味,所以唔使刻意食埋佢🤣