2017-06-25 156 瀏覽
又黎到觀塘發掘下工廈有d咩好食,今次去左一間好近地鐵站出口既魔膳廚工房食lunch。門口好普通簡單,但入到去空間感好大,中間有個小小既沙律吧,行過小小有個投影機同mon播片,再另一邊就係開放式bar位。午餐只係得set lunch menu,有一個餐包,羅宋湯/忌廉湯,一個主菜同一杯飲品。餐包係提子包,好軟熟。紅湯唔會太酸,白湯又唔會太稠,2款都好不錯。主菜方面,選了粉紅忌廉汁煙三文魚意粉。唔好以為只有意粉面幾片煙三文魚,忌廉汁入面都有好多三文魚肉,而且d汁好掛身,唔會稀稀的,加上車厘茄既小小酸味中和忌廉汁,食哂成碟都唔會太漏。另外一個主菜要咗紐西蘭西冷牛扒配薯角。牛扒要左七成熟,廚師煎得啱啱好,入面既肉仲係粉紅色,好多肉汁。跟餐配左黑椒汁,但我覺得牛扒唔需要點汁都已經好夠味!伴菜既薯角都非常好味,好厚實好脆。飲品加錢叫咗一杯凍mocha同熱檸蜜,檸蜜係正常味道偏甜。而mocha就有驚喜,好濃既咖啡味,又唔會太甜。 總括黎講,呢度性價比好高既餐廳,環境又闊落,係同男女朋友食晚飯既好地方!

粉紅忌廉汁煙三文魚意粉

紐西蘭西冷配薯角

伴菜既薯角都非常好味,好厚實好脆。

飲品加錢叫咗一杯凍mocha同熱檸蜜,檸蜜係正常味道偏甜。
熱檸蜜

而mocha就有驚喜,好濃既咖啡味,又唔會太甜。
凍mocha

2017-06-24