2017-09-04 34 瀏覽
有一日下午,同女朋友行開觀塘,就去附近工業區食一間以"慢煮"做主題嘅餐廳。慢煮意思係以75度或以下的低溫,再以長達數小時的時間,將食物烹調。美味是其次,最重要是低溫慢煮不會破壞原來食物的營養,大大提升食物的營養價值。餐廳內環境比較幽靜,建議與另一半一齊黎食。餐廳嘅Lunch Set,會附送特製餐湯,今次我飲嘅係南瓜湯,味道濃郁,每飲一啖都感受到重重嘅南瓜蓉👍🏿亦配上一小塊蒜茸包點啜,不會太單調。我就叫左以下呢碟:慢煮•溫泉蛋•帕爾森芝士•蘆筍•雙重煙肉燴飯佢同意大利飯(Risotto)類同,芝士味好重,所以食落去質感好滿足👍🏿再有隻溫泉蛋配,非常滑溜!我女朋友就叫左碟:慢煮•刺身級挪威三文魚•英式腕豆燴飯。注意:有數量限定!大多限定嘅野都會係唔錯!👍🏿首先,三文魚肉質都好嫩滑,質感亦較清新👍🏿配上英式腕豆燴飯,味道好夾!燴飯亦不會太膩,感覺健康,再加上一個蕃茄扒,簡直一流!飲品叫左杯: 茉莉花釀氣泡礦泉水。味道清香,同埋咁大杯,夠曬抵飲!亦叫左杯:莫卡咖啡(凍)(Iced Mocha) 上層奶泡好綿👍🏿,朱古力味道亦不會蓋過咖啡香。總括而言: 雖然"慢煮"賣點係健康,保持食物質素,但味
餐廳內環境比較幽靜,建議與另一半一齊黎食。

特製餐湯
慢煮•溫泉蛋•帕爾森芝士•蘆筍•雙重煙肉燴飯
大多限定嘅野都會係唔錯!👍🏿
燴飯亦不會太膩,感覺健康,再加上一個蕃茄扒,簡直一流!
慢煮•刺身級挪威三文魚•英式腕豆燴飯(數量限定)

茉莉花釀氣泡礦泉水
莫卡咖啡(凍)
總括而言: 雖然"慢煮"賣點係健康,保持食物質素,但味道方面我都覺得不錯。👍🏿
特製餐湯
慢煮•溫泉蛋•帕爾森芝士•蘆筍•雙重煙肉燴飯
慢煮•刺身級挪威三文魚•英式腕豆燴飯(數量限定)
茉莉花釀氣泡礦泉水
莫卡咖啡(凍)