因為朋友推介一直都想試依間鐵板燒,剛好同屋企人夾個時間就去試吓。入面環境乾淨,有幾間私人房,我哋今次四個人去剛好可以有一個獨立嘅六人房俾我哋,私隱度足夠。前菜、沙律前菜係飛魚籽沙律,口感脆卜卜同希靈魚相似,有驚喜。雜菜沙律新鮮爽脆加上酸酸甜甜嘅沙律汁好開胃。.剌身三款 (白魚,帶子,螢光魷魚)套餐嘅刺身係會根據當日師傅推薦而選定嘅,嗰日嘅白魚同帶子唔太有光澤味道比較平淡略嫌失色。反而螢光魷魚同平日食嘅魷魚印象唔同,好鮮甜,第一次食螢光魷魚嘅我好有驚喜。(不過網上了解過螢光魷魚嘅捕魚季節大約得三個月,我諗下次嚟未必食到🥹)南非鮑魚鮑魚黎到仲係新鮮嘅,廚師直接煎熟切薄片,口感有彈性但唔會靭,無咁有牙力既媽咪都食到好滋味。味道方面雖然無特別調味,保留左鮑魚原有嘅鮮甜味依然好食。.鐵板燒活龍蝦龍蝦新鮮肉質彈牙,加上廚師煎香調味後會再用蝦膏特製個醬汁烹煮一下,蝦膏醬汁香濃包住肥美嘅新鮮龍蝦肉,成菜式再加左好多分,忍唔住一口接一口。十分推薦。本日海鮮-咖哩汁配鐵板燒大蝦🍤大蝦都好正肉質拍得住龍蝦,伴碟有小青椒同多士,剛好為食左咁多海鮮中間增添其他味道同口感,但咖喱汁比較辣配蝦嘅時候有啲搶咗原生食材

前菜、沙律
剌身三款 (白魚,帶子,螢光魷魚)

南非鮑魚
鐵板燒活龍蝦

本日海鮮-咖哩汁配鐵板燒大蝦🍤
大蝦都好正肉質拍得住龍蝦,伴碟有小青椒同多士,剛好為食左咁多海鮮中間增添其他味道同口感,但咖喱汁比較辣配蝦嘅時候有啲搶咗原生食材嘅味道,配多士就剛好。❗️如果唔食得辣嘅朋友都唔使怕,廚師係烹調前會問你食唔食得辣,可以改做唔辣嘅醬汁,好貼心。同行嘅長輩話唔辣嘅醬汁都好好食。

季節野菜
之後上嘅野菜帶有少量湯汁配合埋櫻花蝦,味道清清甜甜,剛好中和返之前食濃味食物嘅味道。
麵豉湯
麵豉湯方面,用左龍蝦頭烹煮,但感覺上味道好淡比較普通,唔太食到龍蝦味。

美國牛肉薄燒
牛肉方面,我哋揀咗美國薄切牛肉,呢一款菜式廚師先煎香左牛肉片再包裹埋炸蒜片同蔥一件件咁放喺麵包上面,麵包有吸油嘅作用,等牛肉就唔會太肥膩。雖然平時我係唔鍾意食蔥既,但出奇地覺得依款菜式唔錯,可能因為牛肉味同蒜片嘅味道都好突出,完全唔覺有濃烈嘅蔥味,好似多咗啲蔬菜咁幫牛肉減輕左油膩感,加埋脆蒜片同埋軟林林嘅牛肉,幾樣嘢一齊食口感唔錯。

炒飯
炒飯味道好淡唔夠香,加上米方面感覺唔似用日本米唔夠單牙。因為之前聽朋友講大部份鐵板燒嘅炒飯都係精彩嘅結尾,但不似預期有啲美中不足。

甜品/咖啡
甜品方便每人都必定會有師傅即場整既阪神砂糖吐司,甜甜地脆卜卜好好食。另外會比客人揀雪糕泡芙或者咖啡,唔知係咪因為已經食咗好多嘢,所以最後比既雪糕泡芙比較細粒,味道唔算特別出面超時會買到,反而咖啡都幾香濃,建議大家揀咖啡作結。

💰:價錢方面我哋叫嘅係午市商務套餐二人前,原價$1180兩個人,逢星期一至五,13:45後會有8折,另外+1,都好抵食。(❗️要提前book位)
💬:環境舒適私隱度高,無論店員或廚師方面都好細心講解同埋有禮貌。食物方面各樣主食都新鮮同好有水準,啖啖肉絕對唔會肚餓,唯獨係炒飯同少部份魚生有改善嘅空間,今次嘅鐵板燒體驗都好滿足,有機會下次都會想再試下其他時令嘅本日海鮮,希望可以試到雪魚啦,聽朋友講唔錯。
📍: 觀塘駿業街43號地下