2023-02-02
今日約咗朋友觀塘食Semi Buffet dinner,餐廳位於興業街The Wave二樓,搭扶手就能夠到達,一到門口就見到有酒庫,放置唔少酒類。餐廳環境舒適,以大自然作主題,充滿綠色植物。我地分別揀咗main course & salad bar同pasta & salad bar 嘅配搭,而價錢都只喺$298起,性價比甚高。自助salad bar 有唔少食物,比如冷盤有煙三文魚、肉腸、羽衣甘藍、沙律雜菜、羅馬生菜等等,客人可以自製沙律,一旁都有多款醬汁提供。除此之外,餐廳都有直接整好嘅沙律,包括希臘沙律、意麵沙律同埋紅菜頭沙律。海鮮方面有翡翠螺、凍海蝦、藍青口同埋北寄貝、墨魚魚生,當中北寄貝幾鮮甜,我地都忍唔住夾都幾塊。Salad Bar都有時令水果同埋甜品,不過款式就唔算好多~向職員request可以食雪糕~是日口味有朱古力曲奇﹑豆腐同埋抹茶雪糕,賣相不錯。<北海道鮮帶子意粉> $358呢碟意粉除咗有海參、半乾車厘茄、勝瓜及雲耳等配料之外,醬汁用上xo醬日式高湯,好有港式風格。xo醬味道濃厚,加埋兩粒鮮甜嫩滑的大帶子,呢個fusion都幾特別~<香煎蘇格蘭
呢碟意粉除咗有海參、半乾車厘茄、勝瓜及雲耳等配料之外,醬汁用上xo醬日式高湯,好有港式風格。xo醬味道濃厚,加埋兩粒鮮甜嫩滑的大帶子,呢個fusion都幾特別~ <香煎蘇格蘭三文魚柳> $328
三文魚柳擺盤精緻,碟面用日式高湯忌廉汁畫圈,三文魚柳放於碟中,加上三文魚子和其他配菜嘅點綴,賣相吸引,三文魚皮香脆,肉質嫩滑,加上帶濃烈酒香既三文魚子,不但增加層次,並令三文魚柳既味道更為昇華。