2024-08-12
朋友新公司搬去觀塘,所以約埋一齊食飯順便交換旅行手信,因為旅行食得太多日本菜所以選擇左泰菜試試,見Openrice有間tuktuk好似唔錯所以試試。 提提大家原來觀塘有兩個日升中心,一開始去左另一幢去到一樓發覺唔對路,睇清楚D原來係中海日升中心….結果行多左500米先到 餐廳裝修簡簡單單,我地試左幾道菜 冬蔭公我係泰國試個幾間餐廳做法都好唔同,呢間做法係我鐘意既(有蕃茄同椰奶所以唔係個種得個辣字) 炭燒香茅牛肋骨好JUICY,估佢唔到 串燒及黃咖哩正常發揮,個汁幾好配蒜蓉包好食,炒金邊粉也不俗 甜品方面,朋友一坐低就話最後想叫芒果燸米飯,我就一般甜食所以”痴”左啖食,芒果夠甜 最最最估唔到係個椰香班蘭千層糕,以為凍食原來係即蒸(我估,因為好熱),但好好食,好軟熟。本來好飽我地都ENCORE左一碟 推介俾係觀塘區既朋友 PS 見佢外賣D午餐都好抵,不過無機會試會員宜家做緊75折
餐廳裝修簡簡單單,我地試左幾道菜
炭燒香茅牛肋骨好JUICY,估佢唔到
串燒及黃咖哩正常發揮,個汁幾好配蒜蓉包好食,炒金邊粉也不俗
推介俾係觀塘區既朋友
PS 見佢外賣D午餐都好抵,不過無機會試
會員宜家做緊75折