餐廳: La Serre
資訊:

2024-05-04 62 瀏覽
黃昏時分經過觀塘海邊, 想搵個地方坐低同朋友傾計, 行行吓就見到呢間La Serre. 之前我一直都好想試吓呢間西餐廳, 身邊朋友都推薦過, 所以就決定一試. 餐廳環境幾chill, 除咗室內位, 都有唔少室外位置, 天氣好嘅話真係可以坐室外睇吓海, 吹吓風, 舒服到💆🏻‍♂️餐點價錢親民, 嘢飲種類繁多, 非常可以🫰🏻🥓香腸拼盤 Assorted Sausage一道絕佳嘅開胃菜. 拼盤入面有四種唔同質地嘅香腸, 由輕微煙熏到濃鬱胡椒味, 每款都各有特色. 配埋醬汁同沙拉菜, 整體口感up, 令我更加期待接住落嚟嘅餐點. 🌮軟殼蟹酪梨墨西哥薄餅 Soft Shell Crab & Avocado Taco 啲Taco份量好夠🙃第一次見到原隻軟殼蟹嘅Taco, 超大隻,手掌咁大😂 雖然好大隻, 但都易入口, 蟹殼鬆脆, 配埋酸酸甜甜嘅醬同蕃茄莎莎醬, 中和咗油膩感. 而Taco入面仲放咗我最鍾意嘅牛油果, 令到成個口感增添幾分綿軟, 滿意🫰🏻🥩烤西班牙黑毛豬肉眼 Grilled Iberico Pork Ribeye我好想食黑毛豬, 所以又叫咗呢款黑毛豬肉眼扒. 塊扒外型實在太誘人, 肉質

🥓香腸拼盤 Assorted Sausage

我好想食黑毛豬, 所以又叫咗呢款黑毛豬肉眼扒. 塊扒外型實在太誘人, 肉質鬆軟, 輕輕一咬就開, 口腔裡充滿著黑毛豬油脂爆開嘅豐盈感, 好滋味. 脂肪同肉質保持喺一個完美嘅水平. 而且因為塊扒表面有烤過, 食落有一種輕微薄脆嘅口感, 真正做到外脆內軟. 呢個係我試過最好食嘅黑毛豬肉眼扒🫰🏻

💛個人必食推介: 軟殼蟹Taco, 黑毛豬肉眼扒

返食指數: 🥑🥑🥑🥑 (5🥑滿分)

#香腸拼盤 #Assorted Sausage ($88)
#軟殼蟹酪梨墨西哥薄餅 #Soft Shell Crab & Avocado Taco ($178)
#烤西班牙黑毛豬肉眼 #Grilled Iberico Pork Ribeye ($198)

@laserrehk
@besutoprhk

📍 La Serre (觀塘)
觀塘海濱道90號地下1號舖

#instafood #instafoodie #foodiegram #drinkdrinkeateatuide #drinkdrinkeateatguy #海濱道 #觀塘 #觀塘美食 #食好西 #laserre #觀塘海濱 #西餐廳 #海景餐廳 #chill
  • 軟殼蟹牛油果墨西哥薄餅