《磯の水產 - 觀塘》我個為食朋友成日同我講呢間日本野好食,但由於佢個位置唔算好近工作地點,所以一直都無機會去試,但今次過開去海濱公園果邊,而朋友又係住附近地區,順理成章叫埋佢出黎食個晚飯😏我地當晚都試左不少既菜式☺️個鵝肝壽司真係令人一試難忘呀👍🏻💁🏻‍♀️角切魚生沙律見到好多人都有叫呢款沙律,佢入面既魚生份量都唔少而且種類都算多,有帶子、三文魚、三文魚子、呑拿魚、芥末章魚等既魚生,配上酸酸甜甜既沙律醬汁幾開胃🤤💁🏻‍♀️燒蟹膏飯團🍙一上枱嘅時候見到個飯團會忍唔住笑咗出嚟🤭不過其實佢蟹膏既味道都幾香同埋幾濃郁,焦香既飯團脆卜卜,食到有好香既高湯味道,配埋滑滑而濃味既蟹膏的確係幾好食,而且一件勁大個,兩個人share都得咼💁🏻‍♀️雙色軟殼蟹卷原來佢雙色既意思係分別用牛油果同蟹籽去裝飾個軟殼蟹卷,入面個軟殼蟹好脆好好食,個飯就稍為大件左少少,但佢本身帶一點壽司醋味,再配埋少少蛋黃醬,食落味道夾而且幾開胃,個壽司都幾大件,要分兩啖食都得😆💁🏻‍♀️壽喜燒牛肉鍋呢個鍋其實都幾抵食,入面既牛肉用左肥牛肉製作,入口都幾香嫩,個湯底帶有少少甜味,經高湯煮過既豆腐吸曬湯汁好好食👍🏻我覺得可以一試的💁🏻‍♀️火
《磯の水產 - 觀塘》
💁🏻‍♀️角切魚生沙律

💁🏻‍♀️燒蟹膏飯團🍙

💁🏻‍♀️雙色軟殼蟹卷

💁🏻‍♀️壽喜燒牛肉鍋

💁🏻‍♀️火炙鵝肝壽司
我重點推介既壽司之一,鵝肝肥美有油香,燒到剛剛好令到佢油份爆曬出黎,再配埋黑醋醬汁中和番油膩感☺️好好食,唔怕guilty既不妨encore

💁🏻‍♀️三文魚籽手卷&三文魚手卷
手卷我就覺得我個三文魚籽正過朋友個三文魚手卷啦,三文魚籽粒粒爽脆爆汁而且份量多,咸香十足而又帶點甘甜,而三文魚手卷就中規中矩啦🤭btw紫菜好快就會淋,記住要快啲食

💁🏻‍♀️火炙吞拿魚腩壽司
又係肥美油香系列,熱食真係無得輸的,整件壽司個size都比較大,不論係魚生定舊飯都好,但勝在入口即溶而且無筋,食完令人好滿足😆
2024-02-29