2024-06-18 109 瀏覽
上星期嚟到係觀塘海濱道新開嘅海街丼,店內裝修充滿日本風味,以居酒屋木系裝潢為主,環境同氣氛都唔錯呀👍🏻我哋分別叫咗 海寶丼(上) 連茶漬飯高湯 同埋 醬汁吞拿魚丼連茶漬飯高湯,丼飯嘅食材豐富,分別有吞拿魚、油甘魚、章魚、穴子、蛤蜊、小扇貝、真雪蟹、鮭魚子同青瓜等,魚生新鮮又足料🤤而醬汁吞拿魚丼同樣出色,經醬汁醃過嘅吞拿魚刺身肉質柔軟香濃,加埋吞拿魚蓉同三文魚籽,口感非常豐富!值得一讚嘅係店員上菜嘅時候,仲會好詳細咁介紹餐點嘅食法,可以根據自己口味加入豉油同wasabi,再將特製既醋啫喱溶入飯度,食到差唔到 1/3 左右可以加埋秘製嘅「魚介出汁」,製成茶漬飯,兩種食法同樣香口美味😋