2015-12-11
觀塘地鐵站一出 就已經係依一間餐廳既所在位置 可是卻不明顯 要不是有一位職員在門口落力地推銷 可能我和友人都會miss左依間咁好食既餐廳 行上一層既樓梯 就黎到裝修得很美既門口 我和兩位友人 一行三人就黎左魔膳工房食飯啦 觀塘工業區出名多野食 係隔離APM行完街就可以即刻搵到好野食我地分別叫左三個餐 首先黎到既係餐湯和餐包
餐湯係玉米濃湯而包是蒜蓉包玉米濃湯沒有很重既忌廉味不怕會肥 而且一粒粒既玉米豐富了口感 味道略淡 可是可以自己加鹽和黑胡椒 增加味道 適合唔同人飲 而且最重要係熱辣辣 岩哂依家飲蒜蓉包要一讚 包烤得十分香脆 一咬下去 麵包碎就掉一整枱都是 而且蒜蓉醬鋪滿麵包 十分濃味 配上略淡既湯 十分配合 第一碟是8oz沙朗牛扒 叫了5成熟 廚房火喉控制得很好 切出來色澤血紅 正正就是我們想要的程度 牛味香濃 而且非常既淋 一切就斷 沒有太多既根和渣 用料上乘 第二碟是羊架 以兩支羊架為一單位 增加了厚度 可是也不影響口感 (這裡已經有4枝羊架啦)羊架叫了6成熟 同樣地火喉剛剛好 不會太熟 肉質淋身 羊味不太重 配菜烤得微焦 十分香口 唯一美中不足的是番茄沒
我地分別叫左三個餐
首先黎到既係餐湯和餐包 餐湯係玉米濃湯而包是蒜蓉包
羊架叫了6成熟 同樣地火喉剛剛好 不會太熟 肉質淋身 羊味不太重 配菜烤得微焦 十分香口 唯一美中不足的是番茄沒怎麼烤過 要是可以焗熟更好
味道不會太甜 表面既蛋白忌廉微焦 香滑 入面有類似椰絲卻有著檸檬味既一粒粒 整體口感不錯
餐飲我選了桂花蜜花茶 桂花清香解膩 是在食完一餐肉之後既良品