2010-12-03 41 瀏覽
食完飯飽到死, 但都仲要去食糖水, 得知觀塘開左間新糖水鋪而d 糖水都唔錯嘩, 觀塘咁多年都冇一間食得下人既糖水鋪, 所以飽死都去試下. 9點幾去到仲有一半位, 還好. 叫左楊枝金露同5寶湯圓楊枝金露係自己撈勻d 芒果汁. 仲以為係芒果西米撈, 入面好多料, 好多西柚芒果, 真係唔錯五寶湯圓, 皮厚左一點. 但都算煙韌, 只食了綠茶同紫米, 皮既味道好夠. 紫米味道淡左點. 綠茶皮則好甘苦茶味. 唯一敗筆係綠茶湯丸仲未夠熟, d 皮仲生生地奶皇咸唔錯, 甜而不漏.仲配我最鍾意既超薑糖水, 飲晒!哩度d 糖水真係唔錯, 一定有下次… 因為觀塘只此一家糖水(唔計一定唔會去食既滿記同稀都爆既薑汁撞奶)…都不知可喜還是可悲.

9點幾去到仲有一半位, 還好.
叫左楊枝金露同5寶湯圓

奶皇咸唔錯, 甜而不漏.
仲配我最鍾意既超薑糖水, 飲晒!

2010-08-27
  • 楊枝金露