2021-08-23 119 瀏覽
一到週末就會想食餐好嘅慰勞吓自己😎 今次揀咗呢間價錢貼地嘅法國菜餐廳🇫🇷 啱哂啲想間唔中食吓法國菜但又唔想太破費嘅人💁🏻‍♀️餐廳位於觀塘,本來對佢哋裝修無太大期望,估唔到裝修都幾時尚喎👀 餐廳面積大,環境浪漫幽雅。氣氛相當舒適,唔會好拘謹,好Casual 😎 呢間餐廳最最最主要嘅賣點就係由法國藍帶大廚 Carrie Li烹調傳統法國菜,定價意外地唔高,可以話係「蔗渣價錢燒鵝味道 」,CP值極高👍🏻Menu有得揀湯/沙律、頭盤、意粉/飯、主菜、配菜同甜品。另外仲有Tasting Menu添👀 ❤️ 餐包估唔到單點都有麵包食😚 餐包係用麵包籃裝住,不過我就將啲麵包層層疊咁疊起咗😂 影完相啲麵包依然係暖嘅!三款麵包口感一致,同樣鬆軟軟熟。❤️ 法式慢煮油封鴨脾配薯蓉及紅椰菜 $258鴨皮呈金黃色,非常誘人😍 食落真係幾驚喜!皮酥肉嫩又油香豐盈,令人食指大動。肉質好柔嫩唔會好乾柴,輕輕一切就已經骨肉分離。兼且完全無鴨騷味!🙀 伴碟有紅椰菜、紅酒燴梨同薯蓉,夠飽肚👀 呢道菜真心好食,必叫🙌🏻❤️ 番茄芝士意大利雲吞 $128唔好睇佢細細碟,其實份量都幾多,都有九至十隻😳 醬汁濃稠,味濃酸甜,食到新鮮番

❤️ 餐包
餐包

❤️ 法式慢煮油封鴨脾配薯蓉及紅椰菜 $258
法式慢煮油封鴨脾配薯蓉及紅椰菜

❤️ 番茄芝士意大利雲吞 $128
番茄芝士意大利雲吞
唔好睇佢細細碟,其實份量都幾多,都有九至十隻😳 醬汁濃稠,味濃酸甜,食到新鮮番茄蓉。醬汁唔會喧賓奪主,依然嚐到雲吞餡料嘅原味道。雲吞口感好al dente🤌🏻

❤️ 法國橙酒班戟 $68
法國橙酒班戟
呢個甜品我都係第一次試😮 加熱咗嘅橙酒啲酒精基本上都揮發哂,味道酸甜得嚟又唔會過甜,個crepe浸咗橙酒變到軟綿綿😙

餐廳推薦度:⭐️⭐️⭐️⭐️✨ (4.5/5)
情侶過嚟慶祝生日或者紀念日真係最適合不過👌🏻 食物有質素,氣氛環境好有feel🙊 仲要埋單都唔洗500蚊!😳 可以encore!
2021-08-21
$249.7 (晚餐)