2021-01-25
今日去觀塘行街街,lunch我哋去Manhattan Grill & Bar食。Manhattan Grill & Bar我不嬲都keep住去,不過由於疫情關係,lunch都係喺公司叫外賣解決,差不多成年冇去過。今日心情靚啲梗係要食餐好架啦。MGB最抵食係SET LUNCH,最平$89-90就有啦,有齊頭盤、餐湯、主菜、餐茶,相當豐富,加少少錢就可以轉我最like嘅龍蝦湯同甜品,而且食物高質素,CP值超高。【水牛芝士焗蠔$88/5隻】芝士焗得好香好軟滑,入面嘅蠔肉新鮮,圍起都係十幾蚊一隻,啲蠔幾大隻,相當抵食。【頭盤】係小食拼盤,有Feta cheese、醃橄欖、甜椒、車厘茄、雞中翼、凍切肉,多種滋味~【餐湯】我哋加咗$18升級龍蝦湯,加咗忌廉同少少橄欖油,口感更滑,入面有蟹肉,真材實料。【主菜】【烤美國慢煮豬鞍配芒果牛油果沙沙醬$128】,超厚切嘅豬鞍,慢煮出嚟肉質好嫩滑,脂肪唔算多不過均勻,加埋本身肉汁豐富,所以都好juicy。味道方面,慢煮令肉香更突出,加上香烤味,完美~配菜嘅芒果牛油果沙沙醬,雖然係甜味但同肉味幾夾,而且營養豐富,好有心思嘅配菜。【烤澳洲草飼西冷牛扒配鵝肝汁及薯
【主菜】
【烤澳洲草飼西冷牛扒配鵝肝汁及薯條$168】,我哋叫咗七成熟,出到嚟熟咗少少,不過本身塊西冷嘅肉質唔錯,都算軟腍。有鵝肝汁同芥末醬汁,鵝肝汁有特色,芥末就夠刺激,兩種我都幾鍾意。
跟餐加$16可以配是日精選甜品,不過見到隔離枱有心太軟,係我哋嘅favorite,就決定另外order。心太軟焗到外皮鬆軟,入面亦做到流心效果,偏甜但唔會太膩,仲有配雲尼嗱雪糕球。
【餐茶】亦都唔普通,青檸梳打、小紅莓賓治呢啲特飲都唔駛加錢~即磨咖啡仲非常香濃,店員拎緊過嚟已經聞到咖啡香。
覺得set lunch唔啱,主餐牌都有好多選擇,最近主餐牌做緊七折優惠、三點後仲半價添。晚巿堂食未解封,去開觀塘行街,趁未入夜食個又抵又豐富early dinner都唔錯。