2017-08-12
經過觀塘廣場地下,見到間新開張嘅飲品店 叫做泰芒了。顧名思義,佢哋就專賣泰國芒果飲品嘅店舖。我哋見到啲芒果飲品好似幾大杯幾吸引喎,就一於試下,睇下佢同佢留山啲飲品有咩分別啦。叫咗杯泰芒了,佢有大杯裝同細杯裝揀,而大杯裝個size大過個細杯裝咁多,都係加9蚊,我哋緊係叫大杯裝喇。飲品出到嚟其實有啲失望,因為個賣相同個模型都有啲差距。 杯泰芒了分咗幾層,第一層就係有芒果肉同埋啲芒果綿綿冰,而第二層就係啲忌廉加埋有柚子肉。最後一層係啲芒果汁。其實之前都喺泰國食嗰啲泰國芒果都知其實唔會話好甜而略帶酸味。呢杯正正符合我哋預期。芒果肉有少少酸唔係好甜,當然啦各人有各人嘅喜好啦,我就較鍾意食好甜嗰啲芒果多啲。芒果食落唔似新鮮切出嚟 感覺上就色澤偏黃,可能係一早切定放係度。而綿綿冰呢真係唔夠綿呀,食落似係沙冰多啲,會食到一粒粒嘅冰,有點失望。 中間個層忌廉,其實真係唔係好需要,除咗甜之外根本就唔會食落肚,同埋又加咗啲柚子肉落去,但係我一啲都食唔出。好彩成分最多嘅芒果汁呢,係幾好味幾新鮮嘅,甜度剛好,唔會令到我哋失望。總括嚟講飲品有待改善。