2016-07-24
難得觀音誕,又可以同阿媽撐枱腳,當然要揀間佢鍾意嘅餐廳。佢一向都係普光齋常客,又鍾意食佢嘅自助餐,所以就揀左呢間,點知果日係觀音誕,無自助餐提供,所以佢都有D失望!之後我地叫左兩個點心,碟蘿蔔糕一上枱,忘記左相機食先,因為係廚房拎出來,所以要D時間煎番香佢,雖則個面有少少焦左,並非厚切,但熱辣辣,咬入口見蘿蔔絲,有d細細粒齋肉,口感都似真。另一點心係腐皮卷,入而有南般條、兩條素雞條同午餐肉條,包到四四方方咁。本人對腐皮卷興趣真係一般,所以阿媽差不多食晒全部,南瓜都林,而素雞條味淡,但買相係唔錯!之後就叫多碟小炒,豉椒涼瓜腐竹炒河粉,見到咁多顏色,賣相都真係唔錯,當然食落都幾油,但我明白炒河粉無油,又真係唔會好食得去邊。苦瓜我嫌太淡味,無左甘苦味,可能廚師都怕唔係個個都食得,河粉就有D散,唔實淨,呢個位就有D失望,味道係可以接受既,只不過有進步空間。最後,就係要講冷氣問題,天口興食住野都真係幾熱,餐廳有上、下兩層,下面既冷氣真係唔夠,就算我用餐牌潑扇,都無人理個冷氣問題。直到離開上二樓去toilet,點知‥‥‥‥二樓涼到呢,所以下次如果唔係食自助餐,記得要上二樓!