2023-04-28 1625 瀏覽
今次同幾個朋友去觀塘工業中心試咗間私房菜,一早預訂咗個4人餐,有超過10道菜而且份量多,冇大食嘅朋友一定會食剩,仲有食物味道都唔錯,人均$450,都算合理🌟榮哥自家甜酸齋🌟涼拌雲耳先黎有兩碟開胃前菜4個人share,甜酸齋調嘅味唔會過酸,好食過平時食開果啲🌟本地水耕沙律菜伴芝麻醬🌟雙色墨魚仔🌟茶燻流心蛋伴黑魚子醬配厚切茄子呢3個小食整得幾精緻,我特別鍾意個茄子,因為隻蛋整得滑,配上少少魚子醬幾香,而茄子大大件充滿照燒汁嘅味道🌟原盅燉哈密瓜螺頭黑毛豚肉湯🌟原盅燉姬松茸淮山甘筍黑毛豚肉湯湯就每款有兩盅,兩款都好足料,我飲咗哈密瓜螺頭黑毛豚肉湯,因為第一次見用哈密瓜黎煲湯,勁大舊瓜,湯同件瓜一樣咁清甜🌟香煎北海道帶子海中寶呢樣係蝦滑包住粒帶子整成球狀,蝦滑好彈牙,入面粒帶子鮮甜🌟桂花炒素翅雞蛋整成碎粒,連埋芽菜、素翅一齊炒,賣相幾靚,味道都ok🌟韓泡汁煮牛面肉配雙色蘿蔔(微辣)牛面肉同蘿蔔煲炆得好淋好入味,而且個汁帶有少少辣,更加惹味🌟招牌茶王燻雞雞皮薄而且烤得脆,雞肉嫩滑,兼夠味,仲帶有清香嘅茶葉味🌟魚湯有機時令鮮蔬呢碟係魚湯浸莧菜,魚湯冇腥味,莧菜夠嫩🌟大紅大紫炒飯飯連紅薯粒一齊炒,而我

🌟榮哥自家甜酸齋
🌟涼拌雲耳

🌟本地水耕沙律菜伴芝麻醬
🌟雙色墨魚仔
🌟茶燻流心蛋伴黑魚子醬配厚切茄子
本地水耕沙律菜伴芝麻醬,雙色墨魚仔,茶燻流心蛋伴黑魚子醬配厚切茄子

🌟原盅燉哈密瓜螺頭黑毛豚肉湯
🌟原盅燉姬松茸淮山甘筍黑毛豚肉湯
原盅燉哈密瓜螺頭黑毛豚肉湯

原盅燉姬松茸淮山甘筍黑毛豚肉湯

🌟香煎北海道帶子海中寶
呢樣係蝦滑包住粒帶子整成球狀,蝦滑好彈牙,入面粒帶子鮮甜

🌟桂花炒素翅
雞蛋整成碎粒,連埋芽菜、素翅一齊炒,賣相幾靚,味道都ok
桂花炒素翅

🌟韓泡汁煮牛面肉配雙色蘿蔔(微辣)
牛面肉同蘿蔔煲炆得好淋好入味,而且個汁帶有少少辣,更加惹味

🌟招牌茶王燻雞
雞皮薄而且烤得脆,雞肉嫩滑,兼夠味,仲帶有清香嘅茶葉味
招牌茶王燻雞

🌟魚湯有機時令鮮蔬
呢碟係魚湯浸莧菜,魚湯冇腥味,莧菜夠嫩
魚湯有機時令鮮蔬

🌟大紅大紫炒飯
飯連紅薯粒一齊炒,而我估計餐廳用咗紅菜頭汁令個飯紅紅地色,不過就冇食到紅菜頭味,所以應該人人都啱食
大紅大紫炒飯

🌟時令甜品
最尾每人有兩粒流心芝麻湯圓,糯米皮好煙韌好滑,一咬開入面啲芝麻真係湧出黎,好正
時令甜品

周圍好多枱係一大班人黎食,下次約多朋友或家人食飯會再黎呢間
2023-04-26
$450.5 (晚餐)
原盅燉哈密瓜螺頭黑毛豚肉湯
原盅燉姬松茸淮山甘筍黑毛豚肉湯