中秋節同屋企人食飯又去觀塘食私房菜 (第三間了)😂預先經openrice book位,之後有專人whatsapp菜單詳情俾我有套餐選擇或散叫項目費事麻煩,揀咗6位 $2688套餐🙈套餐入面都仲可以揀,好flexible《前菜》擺盤精緻,用日式木盤▶️ 本地水耕沙律菜伴芝麻醬將生菜同青瓜打成一個結,配上深煎芝麻醬同少少山葵,成件事好日式▶️ 榮哥自家甜酸齌 涼伴黑白木耳甜酸齌由麵筋整成,索入酸甜醬汁涼伴黑白木耳口感爽脆,帶少少麻油味第一次見白色木耳🤍▶️ 茶燻流心蛋伴黑魚子醬配厚切茄子茶燻流心蛋味道淡啲,不過蛋黃晶凝剔透成漿狀🥚厚切茄子特別🍆上面有啲粉粉地嘅嘢,下面係甜黑魚子醬,層次豐富《足料燉湯》每人可以自選一款,唔洗「跟大隊」▶️ 原盅燉川貝陳皮海底椰鱷魚肉湯▶️ 原盅燉姬松茸淮山甘荀黑毛豚肉湯▶️ 原盅藥膳龍躉骨鮮淮山湯▶️ 原盅燉哈蜜瓜螺頭黑毛豚肉湯我揀咗呢款,材料好足有熟哈密瓜🍈龍眼、黑毛豚脊骨、淮山上枱熱辣辣,飲落清甜黑毛豚脊骨好多肉😍似食緊清燉spare ribs《主菜》▶️ 黑松露醬炒花尾躉斑球配鮮露筍花尾躉斑球大大塊🐟肉質實正唔鬆散味道新鮮,配上濃濃黑松露香配菜有香菇同大量粗身露筍,咬
中秋節同屋企人食飯
又去觀塘食私房菜 (第三間了)😂
有套餐選擇或散叫項目
費事麻煩,揀咗6位 $2688套餐🙈
套餐入面都仲可以揀,好flexible

《前菜》
擺盤精緻,用日式木盤
▶️ 本地水耕沙律菜伴芝麻醬

▶️ 榮哥自家甜酸齌 涼伴黑白木耳
甜酸齌由麵筋整成,索入酸甜醬汁
涼伴黑白木耳口感爽脆,帶少少麻油味
第一次見白色木耳🤍

▶️ 茶燻流心蛋伴黑魚子醬配厚切茄子
茶燻流心蛋味道淡啲,不過蛋黃晶凝剔透成漿狀🥚
前菜

《足料燉湯》
每人可以自選一款,唔洗「跟大隊」
▶️ 原盅燉川貝陳皮海底椰鱷魚肉湯
▶️ 原盅燉姬松茸淮山甘荀黑毛豚肉湯
▶️ 原盅藥膳龍躉骨鮮淮山湯
▶️ 原盅燉哈蜜瓜螺頭黑毛豚肉湯
我揀咗呢款,材料好足
有熟哈密瓜🍈龍眼、黑毛豚脊骨、淮山
上枱熱辣辣,飲落清甜
黑毛豚脊骨好多肉😍似食緊清燉spare ribs
原盅燉哈蜜瓜螺頭黑毛豚肉湯

《主菜》
▶️ 黑松露醬炒花尾躉斑球配鮮露筍
花尾躉斑球大大塊🐟肉質實正唔鬆散
味道新鮮,配上濃濃黑松露香
配菜有香菇同大量粗身露筍,咬落清脆
黑松露醬炒花尾躉斑球配鮮露筍

▶️ 金流黃沙獻大虎蝦
賣相好澎湃🤯按人頭計每人一隻
底部係薯蓉,薯仔味重🥔入口幼滑,面頭焗到燶燶哋,好香脆😍
大虎蝦巨型到成條龍蝦咁🦐肉質爽彈
外殼佈滿流沙鹹蛋黃,勁惹味
連殼食都得,好似軟殼蟹
屋企人最鍾意呢度餸!
金流黃沙獻大虎蝦

▶️ 醬燒爽厚豚頰肉配柳丁汁青木瓜絲
青木瓜絲用柳丁汁浸泡,加入檸檬汁,食落酸酸甜甜帶果味,好開胃😮
厚豚頰肉用醬燒汁調味,經過慢烤
肉質粉嫩,口感似豬頸肉咁爽彈🐷
菜式帶有東南亞風味🇹🇭非一般豬扒
醬燒爽厚豚頰肉配柳丁汁青木瓜絲

▶️ 奶油日本小南瓜麵包盒
好似人哋泰式咖喱包咁,超正正方方靚仔🍞
日本小南瓜切條,又蓉又甜😍
伴入草菇同三色椒,食食吓覺得好似食緊pizza🍕
醬汁由南瓜同忌廉整成,似西餐南瓜湯
同麵包好夾🎃食落冇咁乾
個麵包勁好食!外皮烘焗到香脆,入面鬆軟煙韌又索汁
係我最鍾意嘅菜式,出邊冇機會食到~
可惜真係好大份同飽飽地,食唔晒又打包唔走🥺
奶油日本小南瓜麵包盒

▶️ 招牌茶王燻雞
佢哋招牌菜之一,多肉少骨
外皮薄脆🍵帶茶葉煙燻香
肉質鮮嫩滑捋捋,同時附有雞油
雖然起咁多道菜式入面相對冇咁驚艷,但稱得上好食🐔
招牌茶王燻雞
1991 瀏覽

▶️ 有機時令鮮蔬(魚湯)
時令鮮蔬係菠菜,翠綠新鮮🥬
上面有杞子,魚湯清淡
味道較普通,勝在健康
有機時令鮮蔬(魚湯)

▶️ 大紅大紫炒飯配日本櫻花蝦
第一次見又紅又紫嘅炒飯💜
顏色來自紅菜頭,少女心爆發
配料主要係紫薯粒,少見嘅配搭🍠健康得來又好食
炒得乾身唔油膩👍🏻面頭有脆脆嘅日本櫻花蝦
雖然大家食到尾都已經好飽,但最後只剩返少少🤣好勁
大紅大紫炒飯配日本櫻花蝦

《時令甜品
唔好睇小細細一個甜品,一樣咁多功夫
外面係剔透嘅桂花啫喱,入面係白雪雪奶凍
淡淡桂花味配上牛奶香🥛
唔甜且滿足到甜品口癮
時令甜品
1997 瀏覽

係一個較fusion私房菜,唔淨止得中式元素
又日式又有東南亞風味
由前菜到甜品都好有驚喜🎖️無可挑剔
最鍾意係「奶油日本小南瓜麵包盒」同「金流黃沙獻大虎蝦」
賣相精緻,近乎Fine Dining
份量好足,食到超飽🤰🏻最後打包咗薯蓉同少少炒飯
環境以私房菜嚟講舒服企理,俾咗間房我哋,有私隱度又闊落
地理位置方便,觀塘站D4出口行幾分鐘就到

服務ok,上菜有次序且快手,差唔多一次過上晒主菜,唔需要等
性價比唔錯,計埋服務費,平均$450/人
免三支酒水費亦冇切餅費,適合嚟開party🍷
中秋節仲有每位減$50優惠,滿$2400再送張$50超市禮券
非常高質嘅私房菜😌屋企人全部都大贊好食,我自己都有意外驚喜
除咗我哋都仲有三四台客,推介大家同朋友話屋企人過節嚟試~
前菜
奶油日本小南瓜麵包盒
招牌茶王燻雞
大紅大紫炒飯配日本櫻花蝦
時令甜品
食物一般,豬肋骨無肉味,桂花糕無桂花味,紅菜頭蕃薯炒飯,食不出有任何一款材料味道。服務並不專業,欠主動,不懂替客人換碗、碟,甜品食糕,連甜品义也沒有,叫客人用筷子食?去低、中級數中菜館都可以好很多,還有是工廈廁所太劣,若然要去食,請在餐前在外商場去完廁所才去食店。
2024-09-08
2024-06-20 6475 瀏覽
一家人喺觀塘想搵好小少既中菜食,估唔到喺工廈都搵到decent 既中菜!直接嗌set menu 唔使諗,見佢乜都有齊!前菜有四小款,每樣細細份好friendly,食小小開胃最鍾意佢有埋本地嘅水耕菜,新鮮清甜,又支持埋本地農業👍🏾👍🏾👍🏾個set包咗兩款燉湯,好好,可以試哂兩款,燉盅細細,但入邊勁多料呢個蝦球水芙蓉好精緻,除咗可以打卡之外,個蛋好嫩滑好香之後仲有個魚同豬,個豬用咗面頰肉嚟整,個質地同豬頸肉好似,但厚好多,個豬肉有陣新鮮嘅豬肉油香👍🏾呢個整得好好食,大家都食唔停個茶香雞係炸子雞再去熏香,隻雞炸到好脆皮又保持到好juicy再加埋個茶香味,好好食最後仲有個魚湯浸菜同埋黑蒜炒飯,個魚湯有浸我阿媽煲嘅味🤣濃得嚟有小小燶既香味,完全係屋企整魚湯嗰陣味😆最尾食埋個甜品奶凍真係超級飽👍🏾呢餐睇Menu本身以為啲嘢decent少少細細份,點知食到最尾其實超飽真係物超所值👍🏾👍🏾👍🏾
一家人喺觀塘想搵好小少既中菜食,
估唔到喺工廈都搵到decent 既中菜!

直接嗌set menu 唔使諗,見佢乜都有齊!

前菜有四小款,每樣細細份好friendly,
食小小開胃

最鍾意佢有埋本地嘅水耕菜,
新鮮清甜,又支持埋本地農業👍🏾👍🏾👍🏾

個set包咗兩款燉湯,
好好,可以試哂兩款,
燉盅細細,但入邊勁多料

呢個蝦球水芙蓉好精緻,
除咗可以打卡之外,個蛋好嫩滑好香

之後仲有個魚同豬,
個豬用咗面頰肉嚟整,
個質地同豬頸肉好似,但厚好多,
個豬肉有陣新鮮嘅豬肉油香👍🏾
呢個整得好好食,大家都食唔停

個茶香雞係炸子雞再去熏香,
隻雞炸到好脆皮又保持到好juicy
再加埋個茶香味,好好食

最後仲有個魚湯浸菜同埋黑蒜炒飯,
個魚湯有浸我阿媽煲嘅味🤣
濃得嚟有小小燶既香味,
完全係屋企整魚湯嗰陣味😆

最尾食埋個甜品奶凍真係超級飽👍🏾

呢餐睇Menu本身以為啲嘢decent少少細細份,
點知食到最尾其實超飽
真係物超所值👍🏾👍🏾👍🏾
2024-06-19 6401 瀏覽
屋企人鍾意食私房菜,菜式特別,餐廳有人情味啲。呢日近近地揀了觀塘區的榮哥廚房私房菜,同屋企人食晚餐。榮哥用有機水耕菜,幾年前門口有個水耕養殖有機菜的設備,裝修後可能搬入室内了。餐廳好有儀式感,訂位揀咗菜式會列印菜單出來,有專屬客人名字的菜單,我哋訂了”嚐味” 4人餐 $1818。🌟本地水耕沙律菜伴芝麻醬🌟榮哥自家甜酸齋 涼伴黑白木耳🌟茶燻流心蛋伴黑魚子醬配厚切茄子前菜,每人一碟3款凉菜,沙律好新鮮,賣相精緻食落爽脆。流心蛋茶燻味道好香夠晒濃郁,底下的油炸茄子並不油膩,蘸上汁酸酸地好味道。🌟原盅燉哈密瓜螺頭黑毛豚肉湯(位上)x2🌟原盅燉姬松茸淮山甘筍燉黑毛豚肉湯(位上)x2湯料好多,腸黑毛豬肉煲湯特別有肉味,哈密瓜湯清甜,姬松茸湯的菇味又香又甘甜。🌟黑松露醬炒花尾躉班球配鮮露筍黑松露包裹住龍躉塊,魚肉大塊,食落又香又厚實。🌟蝦球水芙蓉芙蓉蛋滑溜,配個白飯可以食一碗😍。🌟醬燒爽厚豚頰肉配柳丁汁青木瓜絲豬面頰肉脂肪分布均勻,食落彈牙好juicy,醬燒到外皮有焦香,切成粒狀易入口,好細心。🌟招牌茶王燻雞煙燻味道香濃,雞皮脆口,雞肉嫩滑,放上食用乾花瓣,賣相好靚。🌟魚湯有機時令鮮蔬農坊獨頭

🌟本地水耕沙律菜伴芝麻醬
🌟榮哥自家甜酸齋 涼伴黑白木耳
🌟茶燻流心蛋伴黑魚子醬配厚切茄子

🌟原盅燉哈密瓜螺頭黑毛豚肉湯(位上)x2
🌟原盅燉姬松茸淮山甘筍燉黑毛豚肉湯(位上)x2

🌟黑松露醬炒花尾躉班球配鮮露筍
黑松露包裹住龍躉塊,魚肉大塊,食落又香又厚實。

🌟蝦球水芙蓉
芙蓉蛋滑溜,配個白飯可以食一碗😍。

🌟醬燒爽厚豚頰肉配柳丁汁青木瓜絲

🌟招牌茶王燻雞

🌟魚湯有機時令鮮蔬農坊獨頭糖心黑蒜炒飯
魚湯好香,煮有機菜,吸收晒魚湯精華,不用額外調味料已好好食。
師傅炒飯炒得乾爽,黑蒜味道突出,食晒炒飯發現碟上一點點油都沒有👍🏻高手。

🌟時令甜品
最後有個清涼糕點做結尾非常滿足的一餐。

私房菜都好講創意、味道同埋服務,榮哥都做到親身值得推薦。

2024-06-10
2024-06-05 4748 瀏覽
喺觀塘錄影之後同朋友食餐便飯上到工廈發現有間私房菜都幾好食枱同枱之間有屏風 私隱度高 菜單仲有師傅一早預備好 好有class最鍾意食蝦球水芙蓉 🪷出邊比較難食到一般都係蒸蛋白 但係呢個加上蝦球 調一調味 燉出嚟嘅蛋白水份比較多味道少少咸 甜甜的蛋白又滑啫啫肉甜彈牙 味道好特別另外佢嘅招牌茶燻雞 花茶灑喺雞表面香氣四溢 望真啲 呢隻雞係非一般 留意到佢有一對脾翼雙飛 特意起骨再起皮 成隻雞美得像一幅畫 影相打卡一流跟住要試埋佢個厚豚頰肉 呢個部位係豬最嫩嘅位置好正 好juicy 均勻脂肪肉質鬆軟加埋木瓜絲 酸酸甜甜 增加食慾桂花椰汁糕 作為甜品點綴 不會一夾就散 桂花味道亦香氣撲鼻 令人難以忘記
喺觀塘錄影之後同朋友食餐便飯

不會一夾就散 桂花味道亦香氣撲鼻
令人難以忘記
2024-06-04
2024-06-05 2990 瀏覽
觀塘工廈總有驚喜 食私房菜當然首選榮哥 入到嚟見到好多賞心悅目嘅錦鯉 仲見到師傅獲獎無數 廚藝功架毋庸置疑 👍🏻👍🏻一行四人一於食好啲 叫咗老闆寫好菜單 非常期待私房菜貴精不貴多 前菜首先有涼拌黑白爽脆木耳 入口酸酸地好開胃 再有本地水耕沙律菜伴芝麻醬 、榮哥自家甜酸齋同茶燻流心蛋伴黑魚子醬配厚切茄子水耕菜食落好新鮮多汁加埋胡麻醬 寧舍fresh 呢度嘅齋更加係自家製 唔會有油膉味!最欣賞佢個流心蛋加魚子醬 充滿流心感覺 好幸福 好tasty 而厚切茄子軟綿綿 加咗芫荽豉油醬 鹹鹹地 精緻又美味 前菜已經好吸引 主菜都唔錯😌👍🏻最鍾意飲湯嘅我揀咗 兩款唔同嘅湯 原盅燉哈密瓜螺頭黑毛豚肉湯原盅燉姬松茸淮山甘筍燉黑毛豚肉湯特別鍾意飲哈密瓜 燉出嚟嘅湯特別清甜 湯渣有唔少豬骨 多到可以慢慢噒 豬軟骨好多骨膠原 是精華所在其餘嘅菜單仲有:黑松露醬炒花尾躉班球配鮮露筍、蝦球水芙蓉、醬燒爽厚豚頰肉配柳丁汁青木瓜絲、招牌茶王燻雞同魚湯有機時令鮮蔬等 全部餸菜都好高質食完好飽加埋桂花椰汁糕凍上 椰香十足 入口解膩Q彈
觀塘工廈總有驚喜

叫咗老闆寫好菜單 非常期待

私房菜貴精不貴多
前菜首先有涼拌黑白爽脆木耳

入口酸酸地好開胃
再有本地水耕沙律菜伴芝麻醬 、
榮哥自家甜酸齋同

特別鍾意飲哈密瓜 燉出嚟嘅湯特別清甜
湯渣有唔少豬骨 多到可以慢慢噒

豬軟骨好多骨膠原 是精華所在

其餘嘅菜單仲有:
黑松露醬炒花尾躉班球配鮮露筍、

蝦球水芙蓉、醬燒爽厚豚頰肉配柳丁汁青木瓜絲、
招牌茶王燻雞同魚湯有機時令鮮蔬等

全部餸菜都好高質食完好飽
加埋桂花椰汁糕凍上 椰香十足 入口解膩Q彈
2024-06-04
2024-05-23 2338 瀏覽
私房菜好處係可以比個人均價錢,餐廳就會諗好菜式,當日去到等食🤭餐廳位於工廈,整體環境舒適,枱與枱之間空間十足,大枱會有屏風格住,另有2間房仔。⭐️ 4位 加一後人均$500✿茶芥(每位) $15 (現金埋單💰可免茶芥)✿本地水耕沙律菜伴芝麻醬🥗✿榮哥自家甜酸齋✿涼拌黑白木耳 ✿茶燻流心蛋伴魚子醬配厚切茄子🥚🍆前菜都有4款,整體食材新鮮,🐻私心鍾意流心蛋茄子,🥚既茶燻味幾出,茄子外層脆脆地,醬汁濃味,點埋木耳都得🤭✿原盅燉哈密瓜螺頭黑毛豚肉湯🍈x2✿原盅燉姬松茸淮山甘筍燉黑毛豚肉湯🍄‍🟫x2兩款燉湯都足料,無乜油,豬骨味幾濃而肉都軟腍,🍈湯清甜,🍄‍🟫較濃味。✿黑松露醬炒花尾躉班球配鮮露筍🐟班球幾大塊,肉質嫩滑,魚味濃。露筍翠綠無渣。✿蝦球水芙蓉🦐🥚蒸蛋白上淋上甘筍汁,蛋白滑溜,甘筍汁味清淡,蝦球爽口有蝦味,✿醬燒爽厚豚頰肉配柳丁汁青木瓜絲🐷豚頰肉厚切,外層甜甜地,咬落油脂感豐富,爽滑彈牙,相影既只係2人份量,食多幾舊覺得膩,就要食酸酸地既木瓜絲解膩。✿招牌茶王燻雞🐔濃濃茶燻味,雞肉幾滑,對🐻黎講有d偏鹹。✿魚湯有機時令鮮蔬🥬🥬幾甜無渣,魚湯清淡。✿農坊獨頭糖心黑蒜炒飯🍚炒飯非常乾身,粒粒

⭐️ 4位 加一後人均$500
✿茶芥(每位) $15 (現金埋單💰可免茶芥)

✿本地水耕沙律菜伴芝麻醬🥗
✿榮哥自家甜酸齋
✿涼拌黑白木耳
✿茶燻流心蛋伴魚子醬配厚切茄子🥚🍆

✿原盅燉哈密瓜螺頭黑毛豚肉湯🍈x2
✿原盅燉姬松茸淮山甘筍燉黑毛豚肉湯🍄‍🟫x2

✿黑松露醬炒花尾躉班球配鮮露筍🐟
班球幾大塊,肉質嫩滑,魚味濃。露筍翠綠無渣。

✿蝦球水芙蓉🦐🥚

✿醬燒爽厚豚頰肉配柳丁汁青木瓜絲🐷

✿招牌茶王燻雞🐔
濃濃茶燻味,雞肉幾滑,對🐻黎講有d偏鹹。

✿魚湯有機時令鮮蔬🥬
🥬幾甜無渣,魚湯清淡。

✿農坊獨頭糖心黑蒜炒飯🍚
炒飯非常乾身,粒粒分明,🐻覺得質感硬左少少🤏🏻配料有小貝柱、翠肉瓜、🍄‍🟫。唔好望黑蒜個樣黑蚊蚊,其實甜甜地。

✿時令甜品
椰汁桂花糕,外層清甜,內層椰汁糕椰汁味幾香。

榮哥廚房私房菜和老人家食飯,首選一定是吃中菜。今次經朋友介紹到觀塘試一間私房菜,餐廳位於工業大廈內,環境不過不失,鄰近觀塘地鐵站,地點非常方便!小編今次一行四人,人均消費約$500。《前菜》-本地水耕沙律菜伴芝麻醬-榮哥自家甜酸齋-涼伴黑白木耳-茶燻流心蛋伴黑魚子醬配厚切茄子沙律菜清新,甜酸齋很入味,印象最深刻是茶燻流心蛋,香濃的煙熏味,配合油炸過的茄子,再用黑魚子醬作點綴,非常惹味,一流!《燉湯》-原盅燉哈密瓜螺頭黑毛豚肉湯-原盅燉姬松茸淮山甘筍燉黑毛豚肉湯兩款燉湯都真材實料,湯料十足,姬松茸湯比較香濃,而哈密瓜螺頭湯則比較清甜,總有一款適合你!《主菜》🔥蝦球水芙蓉蝦球爽口彈牙,表面有點薑絲作點綴!水芙蓉即蒸蛋白非常嫩滑,表面有滿滿的甘筍汁,增加味道的層次感!🔥黑松露醬炒花尾躉班球配鮮露筍花尾躉班球魚味香濃,肉質彈牙,好食!🔥醬燒爽厚豚頰肉配柳丁汁青木瓜絲這道菜的擺盤非常漂亮,豬頸肉肉汁豐盈,厚切更添口感!旁邊有木瓜絲作伴,微微的酸味,可以中和油膩感!🔥招牌茶王燻雞茶王燻雞雞肉嫩滑,是比較重口味的一道菜,送白飯會比較好!🔥魚湯有機時令鮮蔬正常發揮!🔥農坊獨頭糖心黑蒜炒飯炒飯乾身有鑊氣
榮哥廚房私房菜

-原盅燉姬松茸淮山甘筍燉黑毛豚肉湯

《主菜》

🔥蝦球水芙蓉

🔥黑松露醬炒花尾躉班球配鮮露筍
花尾躉班球魚味香濃,肉質彈牙,好食!

🔥醬燒爽厚豚頰肉配柳丁汁青木瓜絲

🔥招牌茶王燻雞
茶王燻雞雞肉嫩滑,是比較重口味的一道菜,送白飯會比較好!

🔥魚湯有機時令鮮蔬
正常發揮!

🔥農坊獨頭糖心黑蒜炒飯
炒飯乾身有鑊氣,不錯!

甜品

🔥椰汁桂花糕
非常香濃的椰汁味,不算太甜,小編非常推介!
2024-05-20 1654 瀏覽
呢日佛誕假期,book咗榮哥私房菜孝敬阿媽。佢哋五月仲有個優惠,真係好抵食!呢個地方好大,坐落舒服,裝修帶有古代風,食嘢氣氛一流!店員態度親切,食材新鮮優質,廚藝高超,絕對值得推介。😋以下係我既心水❤️菜式:本地水耕沙律菜半芝麻醬+榮哥自家甜酸齋+茶燻流心蛋半黑魚子醬配厚切茄子:這道菜前菜結合了多種不同的味道和質感,呈現出極具創意的組合。沙律菜的新鮮度讓人印象深刻,搭配芝麻醬增添了豐富的風味;茶燻流心蛋的煙燻香氣與黑魚子醬的鮮味相得益彰;而厚切茄子煙煙韌韌的口感則為整道菜帶來了豐富的層次感;甜酸齋味道甜甜酸酸,好開胃。原盅燉姬松茸淮山甘筍燉黑毛豚肉湯:湯的口感濃郁豐富,姬松茸的香味和黑毛豚肉的鮮嫩完美融合,淮山和甘筍的加入增加了整道湯的質感。整個湯,好夠火喉,飲完個人好暖。招牌茶王燻雞:燻雞的外皮金黃酥脆,一口咬下去,肉質鮮嫩多汁,帶有淡淡的茶香,十分美味。雞肉本身保持了豐富的原汁原味,口感非常鮮美。整道菜的味道均衡,既有煙燻的香氣,又有雞肉的鮮美,令人食唔停口。蝦球水芙蓉:個蒸蛋白加甘筍汁,蛋白蒸得好滑,入口即融。蛋白上的蝦球,彈牙爽口。醬燒爽厚豚頰肉配柳丁汁青木瓜絲:豚頰肉好厚,爽口

以下係我既心水❤️菜式:

原盅燉姬松茸淮山甘筍燉黑毛豚肉湯:

招牌茶王燻雞:

蝦球水芙蓉:

醬燒爽厚豚頰肉配柳丁汁青木瓜絲:
豚頰肉好厚,爽口彈牙,咬落鮮嫩多汁,搭配柳丁汁青木瓜絲的酸甜風味,帶來了口感的層次感和豐富的風味。

桂花奶凍糕:
糕點具有香甜的桂花香味和綿密的口感,
喂,為呢餐作完美嘅句號。
2024-05-19 1385 瀏覽
呢個母親節,book咗榮哥私房菜同阿媽慶祝。呢度服務好貼心,店員會介紹每一道菜的用料。環境清幽、寬廣,古色古香,響度食嘢好舒服。阿媽好滿意,讚不絕口👍🏻等我分享吓我嘅最鍾意嘅美食:蝦球水芙蓉:蝦球大大隻,爽口又新鮮。水芙蓉即係蒸蛋白,蛋白蒸得好滑,加埋甘筍汁,口感輕盈又鮮甜,入口即化,超好味!原盅燉哈密瓜螺頭黑毛豚肉湯:湯的口感濃郁滑順,讓人感受到豬肉的鮮嫩和哈密瓜的清甜,既溫暖又美味。黑松露醬炒花尾躉斑球配鮮露荀:花尾躉斑球鮮嫩多汁,搭配黑松露醬的香氣,帶來了獨特的美味體驗。鮮露荀的清爽口感為整道菜增添了平衡和清新感。魚湯有機時令菠菜:菠菜整成花形,好有心思😍菠菜的嫩葉和魚湯非常配合,味道鮮美又有營養。農坊獨頭糖心黑蒜炒飯:黑蒜的香氣與米飯充分融合,炒飯散發出一種誘人的香味。飯粒經過均勻的翻炒,顏色均勻且口感彈牙,每一口都能品嚐到黑蒜的香甜,十分美味。桂花糕釀奶凍:桂花糕和奶凍兩種不同的口感和風味巧妙地結合在一起,形成了一種獨特的口。桂花糕的香甜味和奶凍的滑嫩口感相互融合,清甜可口。

等我分享吓我嘅最鍾意嘅美食:

蝦球水芙蓉:

原盅燉哈密瓜螺頭黑毛豚肉湯:

黑松露醬炒花尾躉斑球配鮮露荀:

魚湯有機時令菠菜:

農坊獨頭糖心黑蒜炒飯:

桂花糕釀奶凍:
2024-05-15 1504 瀏覽
5月好多朋友生日!慶生🎂活動之一必然是食飯!🍚好朋友喜歡食中菜!他介紹「榮哥廚房私房菜」,位置鄰近觀塘港鐵架!餐廳裝修為中菜廳風格,有VIP房!一入門口已見到大大魚缸,好有新氣!✨嚐味四人餐頭盤係本地水耕沙律菜伴芝麻醬 、甜酸齋、涼拌黑白木耳 茶燻流心蛋伴黑魚子醬配厚切茄子💙頭盤賣相非常精緻個流心蛋有茶燻味!沙律菜亦都非常新鮮鮮甜,而酸齋酸甜真係好開胃!原盅燉姬松茸淮山甘荀黑毛豚肉湯 ✨原盅藥膳龍躉骨鮮淮山湯 ,燉湯非常足料!而家轉天氣,飲個滋潤湯水,真係特別醒神!黑松露醬炒花尾躉斑球 配鮮露筍 ✨鮮嫩斑球,入口鮮美啖啖肉!黑松露味道唔算好濃烈,真人令人回味!👍🏻蝦球水芙蓉✨大大隻蝦球彈牙!蒸蛋白非常嫩滑,加上甘筍汁,相當特色!醬燒爽厚豚頰肉配柳丁汁青木瓜絲 ✨厚切豚肉口感非常好,軟嫩而有咬口,醬汁亦很惹味!配青木瓜絲使口感清新!米王有機時令鮮蔬 ✨今次我哋係食菠菜!新鮮既菜加上好以粥既口感,既特別又健康!招牌茶王燻雞✨肉質鮮嫩,令人回味!大紅大紫炒飯配日本櫻花蝦 ✨用紅菜頭炒飯,賣相好靚!櫻花蝦撈炒飯好有口感!時令甜品:椰汁桂花榚連埋加一服務費,人均$500。😊😊
5月好多朋友生日!慶生🎂活動之一必然是食飯!🍚

嚐味四人餐
頭盤係本地水耕沙律菜伴芝麻醬 、甜酸齋、涼拌黑白木耳
茶燻流心蛋伴黑魚子醬配厚切茄子
💙頭盤賣相非常精緻

原盅燉姬松茸淮山甘荀黑毛豚肉湯 ✨

黑松露醬炒花尾躉斑球 配鮮露筍 ✨

蝦球水芙蓉✨
大大隻蝦球彈牙!蒸蛋白非常嫩滑,加上甘筍汁,相當特色!

醬燒爽厚豚頰肉配柳丁汁青木瓜絲 ✨

招牌茶王燻雞✨
肉質鮮嫩,令人回味!

大紅大紫炒飯配日本櫻花蝦 ✨
用紅菜頭炒飯,賣相好靚!櫻花蝦撈炒飯好有口感!

時令甜品:椰汁桂花榚
連埋加一服務費,人均$500。😊😊

2024-05-14 1762 瀏覽
好難食嘅‘私房菜’首先,出面個工廈廁所係完全唔去得,如有老人家同行,真係apm去定先- 水晶杯 = 大菜糕加兩條菜- 黑魚子 - 正常- 黑毛豚肉燉湯 - 無味- 龍蝦 - 正常 - 豬肚包雞寶中寶 - 難食難食難食,一陣味,基本上個個放低唔食- 蟹肉球 - 🤭用絲瓜絲堆個球形?係咁上下- 薑米炒飯 - 有薑味 🥲俾咗訂金,先見到openrice食評,心諗算啦,可能唔太差點知,去到見到個廁所,真係發惡夢…入到去,好食都算,點知 湯又無味,豬肚個陣味….最後,蟹肉球都唔知好知定好嬲..
好難食嘅‘私房菜’

- 水晶杯 = 大菜糕加兩條菜
- 黑魚子 - 正常
- 黑毛豚肉燉湯 - 無味
- 龍蝦 - 正常
- 蟹肉球 - 🤭用絲瓜絲堆個球形?係咁上下
- 薑米炒飯 - 有薑味 🥲

俾咗訂金,先見到openrice食評,心諗算啦,可能唔太差
點知,去到見到個廁所,真係發惡夢…
入到去,好食都算,點知
湯又無味,豬肚個陣味….
最後,蟹肉球都唔知好知定好嬲..
2024-05-10 1219 瀏覽
一直都好鍾意食中菜!今晚我們一行四人就去咗觀塘嘅一間商廈食私房菜!💃😍😋1. 本地水耕沙律菜🥗伴芝麻醬、榮哥自家甜酸齋、涼拌黑白木耳、菜燻流心蛋伴黑魚子醬配厚切茄子🍆頭盤嘅擺盤好精緻、沙律菜非常新鮮、流心蛋有好香嘅茶燻味道! 😊😄2. 厚盅燉哈蜜瓜螺頭黑毛豚肉湯、燉湯好足料、哈蜜瓜好鮮好甜、好滋潤呀!😍😍😍3. 黑松露醬炒花尾躉斑球配鮮露筍,好厚嘅斑球、啖啖肉、配上黑松露醬、味道好夾!😋😉4. 蝦🦐球水芙蓉,蒸蛋白真係好滑、配上甘筍汁、味道清新!🙌👍5. 醬燒爽厚豚頰肉配柳丁汁青木瓜絲,啖啖肉,超厚切嘅豚肉好正,令人回味無窮!😍👍🙌6. 大紅大紫炒飯配日本櫻花蝦,用紅菜頭汁炒飯令到飯粒變成紅色,加上櫻花蝦同紫薯粒,真係好好食呀!😋😍😍7. 招牌茶王燻雞,雞好嫩滑,口感一流!😉😄8. 米王有機時令鮮蔬、菠菜份量好多,配上米汁,好正!😋😉😊9. 甜品,椰汁桂花糕,甜道剛剛好,食埋飯後甜品真係好滿足呀!😋😍😬人均大約$500,私房菜嚟講算係幾抵!大家可以試下!😃😁🙌榮哥廚房私房菜:觀塘觀塘道436-484號觀塘工業中心3期4樓L室

7. 招牌茶王燻雞,雞好嫩滑,口感一流!😉😄

人均大約$500,私房菜嚟講算係幾抵!大家可以試下!😃😁🙌

• 蝦球水芙蓉
  • 茶燻流心蛋伴黑魚子醬配厚切茄子
餐廳係傳統中菜廳風格,枱與枱之間都有屏風隔開,私隱度極高。牆櫃仲有好多大廚得獎獎牌,實力保證!今次嚐味回味無窮,有機會一定會回訪~🥢前菜✨涼伴黑白木耳✨本地水耕沙律菜伴芝麻醬✨榮哥自家甜酸齋✨茶燻流心蛋伴黑魚子醬配厚切茄子黑白木耳酸酸甜甜好開胃,擺盤非常精緻~厚切茄子同黑魚子醬係好好食,好夠味! 🥢燉湯✨原盅燉哈密瓜螺頭黑毛豚肉湯✨原盅燉姬松茸淮山甘筍燉黑毛豚肉湯燉湯非常足料~湯汁溫潤醇厚,好補~ 🥢主菜✨黑松露醬炒花尾躉班球配鮮露筍份量十足,魚好滑,露筍爽脆~✨蝦球水芙蓉好有特色,蒸蛋白非常嫩滑,加上甘筍汁,清新美味~✨醬燒爽厚豚頰肉配柳丁汁青木瓜絲✨招牌荼王燻雞好飽肚!豚肉厚切,燻雞香濃!✨米王有機時令鮮蔬本身已經食到好飽,但係呢個菜一啖又一啖忍唔住食曬~✨大紅大紫炒飯配日本櫻花蝦炒飯粒粒分明,盡顯大廚功架! 🥢時令甜品✨桂花糕閃令令嘅甜品,細細粒但好考功夫,好心思!𓆝𓆟𓆜𓆞𓆝𓆟𓆜🍴 榮哥私房菜 📍觀塘觀塘道436-484號觀塘工業中心3期4樓L室 ——————————————————👀 Follow @ahmoon.tt👍 comment|share |like |save💬 D

🥢前菜
✨涼伴黑白木耳
✨本地水耕沙律菜伴芝麻醬
✨榮哥自家甜酸齋
✨茶燻流心蛋伴黑魚子醬配厚切茄子

🥢燉湯
✨原盅燉哈密瓜螺頭黑毛豚肉湯
✨原盅燉姬松茸淮山甘筍燉黑毛豚肉湯
燉湯非常足料~湯汁溫潤醇厚,好補~

🥢主菜
✨黑松露醬炒花尾躉班球配鮮露筍
份量十足,魚好滑,露筍爽脆~

✨蝦球水芙蓉
好有特色,蒸蛋白非常嫩滑,加上甘筍汁,清新美味~

✨醬燒爽厚豚頰肉配柳丁汁青木瓜絲
✨招牌荼王燻雞
好飽肚!豚肉厚切,燻雞香濃!

✨米王有機時令鮮蔬
本身已經食到好飽,但係呢個菜一啖又一啖忍唔住食曬~

✨大紅大紫炒飯配日本櫻花蝦
炒飯粒粒分明,盡顯大廚功架!

🥢時令甜品
✨桂花糕
閃令令嘅甜品,細細粒但好考功夫,好心思!

𓆝𓆟𓆜𓆞𓆝𓆟𓆜
——————————————————
👀 Follow @ahmoon.tt
👍 comment|share |like |save
💬 DM for collaborations
2024-05-05 985 瀏覽
【榮哥廚房私房菜 (觀塘)】地址:觀塘觀塘道436-484號觀塘工業中心3期4樓L室我們特地約了榮哥私房菜來慶祝朋友的生日!進去後立刻就看到櫃檯上擺滿了獎杯,真是很厲害!我們點了一些私房菜,讓我們來回顧一下菜單:1. 涼伴黑白木耳:酸酸的口味很開胃。2. 本地水耕沙律菜伴芝麻醬:榮哥自家製的甜酸齋,茶燻流心蛋伴黑魚子醬配厚切茄子:這道菜分成了三款食物,擺盤非常漂亮!我特別喜歡流心蛋,搭配醬汁非常美味!3. 原盅燉哈密瓜螺頭黑毛豚肉湯(位上)x2/原盅燉姬松茸淮山甘筍燉黑毛豚肉湯(位上)x2黑松露醬:我們一共有四個人,所以點了兩款湯。每一款湯的材料都非常豐富,佔了七成,所以湯的味道非常濃郁!兩款湯各有特色,都很好喝!4. 炒花尾躉班球配鮮露筍:班球經炒煮後保持鮮嫩,搭配清脆的鮮露筍,帶來豐富的口感。每一口都能品嚐到海鮮的鮮味和筍的清甜。5. 蝦球水芙蓉:這道菜放在精緻的碟子上,非常有食慾,芙蓉蛋很滑順!6. 韓泡汁煮牛面肉配雙色蘿蔔(微辣):牛肉煮得軟嫩多汁,搭配韓式泡菜醬汁,帶來濃郁的辣味和香氣,非常美味!7. 招牌茶王燻雞:雞肉質地滑嫩,遠遠就能聞到香氣!非常值得一試。8. 米王有機
【榮哥廚房私房菜 (觀塘)】
地址:觀塘觀塘道436-484號觀塘工業中心3期4樓L室

我們點了一些私房菜,讓我們來回顧一下菜單:

1. 涼伴黑白木耳:酸酸的口味很開胃。

8. 米王有機時令鮮蔬:這道菜變成了魚湯,非常鮮甜!

9. 大紅大紫炒飯配日本櫻花蝦:這道炒飯是粉紅色的,非常吸引人,每一粒米飯都分明可見,加上大量的櫻花蝦,非常美味!

最後,享受了時令甜品作為完美的結尾。