2024-01-28 2791 瀏覽
新年就嚟到,去邊度食團年飯最好?大家可能都會傳統少少揀中菜餐廳,今次介紹返一間勁正嘅隱蔽中菜私房菜俾大家😋«榮哥廚房私房菜»喺觀塘商廈入面,觀塘港鐵站D出口行幾分鐘就去到~ 地點都算方便。餐廳裝修為傳統中菜廳風格,枱與枱之間都有屏風隔開,亦有VIP房提供,聚會嘅時候唔使同隔籬枱你眼望我眼,感覺幾好👍🏻佢哋嘅行常套餐有4款,大概價錢一位$449起,如果睇過真係唔啱食,都可以度身訂造自己想要嘅菜單,佢哋有散叫Menu,最低消費$380一位。我哋今次4個人訂咗〖嚐味〗四人套餐。套餐內燉湯同埋主菜都有幾個選擇俾大家揀,唔怕唔啱食。坐低後可以揀飲咩茶,佢哋嘅茶芥唔係配炒花生,而係枝豆🫛。———.+:。(〃ω〃)゚.+:。 キャァ♪〖嚐味〗 四人$1818❀頭盤:✰本地水耕沙律菜伴芝麻醬✰榮哥自家甜酸齋、涼拌黑白木耳✰茶燻流心蛋伴黑魚子醬配厚切茄子〰️頭盤擺盤非常精緻💜最鍾意個流心蛋,好香茶燻味道👍🏻 沙律菜亦都非常新鮮鮮甜。❀燉湯:✰原盅燉姬松茸淮山甘荀黑毛豚肉湯✰原盅藥膳龍躉骨鮮淮山湯〰️燉湯非常足料👍🏻我比較鍾意飲龍躉骨😍好香濃嘅藥膳同埋魚湯味,而且出邊未必飲到,呢度亦都係秋冬限定😆想試嘅話春季

我哋今次4個人訂咗〖嚐味〗四人套餐。
套餐內燉湯同埋主菜都有幾個選擇俾大家揀,唔怕唔啱食。

坐低後可以揀飲咩茶,佢哋嘅茶芥唔係配炒花生,而係枝豆🫛。

———.+:。(〃ω〃)゚.+:。 キャァ♪

〖嚐味〗 四人$1818

❀頭盤:

本地水耕沙律菜伴芝麻醬

涼拌黑白木耳

✰本地水耕沙律菜伴芝麻醬
✰榮哥自家甜酸齋、涼拌黑白木耳
✰茶燻流心蛋伴黑魚子醬配厚切茄子

❀燉湯:

原盅燉姬松茸淮山甘荀黑毛豚肉湯

✰原盅燉姬松茸淮山甘荀黑毛豚肉湯

原盅藥膳龍躉骨鮮淮山湯

✰原盅藥膳龍躉骨鮮淮山湯
〰️燉湯非常足料👍🏻我比較鍾意飲龍躉骨😍好香濃嘅藥膳同埋魚湯味,而且出邊未必飲到,呢度亦都係秋冬限定😆想試嘅話春季前嚟試下喇~

❀主菜:

黑松露醬炒花尾躉斑球 配鮮露筍

✰黑松露醬炒花尾躉斑球 配鮮露筍
〰️大愛😍又厚又嫩滑嘅斑球,啖啖肉,黑松露味道唔算好濃烈,唔會遮蓋咗魚鮮味👍🏻👍🏻

蝦球水芙蓉

✰蝦球水芙蓉
〰️蝦球鮮味彈牙,水芙蓉蒸蛋白非常嫩滑,加上甘筍汁,清新美味。

醬燒爽厚豚頰肉配柳丁汁青木瓜絲

✰醬燒爽厚豚頰肉配柳丁汁青木瓜絲
〰️超厚切但係口感非常好,軟嫩但有嚼勁,醬燒味道有少少似蜜汁叉燒,呢個係必選推介👍🏻👍🏻👍🏻

✰韓泡汁煮牛面肉配雙色蘿蔔
〰️牛面肉一般都係喺西餐廳出現,第一次試中式煮法,口感有啲似牛腩,但係比較淋,亦都非常入味。

金銀蒜香有機時令鮮蔬

✰金銀蒜香有機時令鮮蔬
〰️時令鮮蔬可以揀金銀蒜香/魚湯/米王,餐廳安排當日靚菜俾你,今次我哋係食白菜仔。

大紅大紫炒飯配日本櫻花蝦

✰大紅大紫炒飯配日本櫻花蝦
〰️炒飯粒粒分明,盡顯廚師功架👍🏻 用紅菜頭炒飯令到飯粒變成天然嘅紅色,新年好意頭啊😆😆 灑滿櫻花蝦撈埋炒飯好好食。

❀時令甜品

薑茶湯圓

✰薑茶湯圓

💵連埋加一服務費,人均$500。
2024-01-22
金銀蒜香有機時令鮮蔬
大紅大紫炒飯配日本櫻花蝦
薑茶湯圓
  • 有機沙律菜伴芝麻醬
私房菜好處係可以比個人均價錢,餐廳就會諗好菜式,當日去到等食🤭餐廳位於工廈,整體環境舒適,枱與枱之間空間十足,大枱會有屏風格住,另有2間房仔。⭐️ 4位 加一後人均$500✿茶芥(每位) $15 (現金埋單💰可免茶芥)✿本地水耕沙律菜伴芝麻醬🥗✿榮哥自家甜酸齋✿涼拌黑白木耳 ✿茶燻流心蛋伴魚子醬配厚切茄子🥚🍆前菜都有4款,整體食材新鮮,🐻私心鍾意流心蛋茄子,🥚既茶燻味幾出,茄子外層脆脆地,醬汁濃味,點埋木耳都得🤭✿原盅燉哈密瓜螺頭黑毛豚肉湯🍈x2✿原盅燉姬松茸淮山甘筍燉黑毛豚肉湯🍄‍🟫x2兩款燉湯都足料,無乜油,豬骨味幾濃而肉都軟腍,🍈湯清甜,🍄‍🟫較濃味。✿黑松露醬炒花尾躉班球配鮮露筍🐟班球幾大塊,肉質嫩滑,魚味濃。露筍翠綠無渣。✿蝦球水芙蓉🦐🥚蒸蛋白上淋上甘筍汁,蛋白滑溜,甘筍汁味清淡,蝦球爽口有蝦味,✿醬燒爽厚豚頰肉配柳丁汁青木瓜絲🐷豚頰肉厚切,外層甜甜地,咬落油脂感豐富,爽滑彈牙,相影既只係2人份量,食多幾舊覺得膩,就要食酸酸地既木瓜絲解膩。✿招牌茶王燻雞🐔濃濃茶燻味,雞肉幾滑,對🐻黎講有d偏鹹。✿魚湯有機時令鮮蔬🥬🥬幾甜無渣,魚湯清淡。✿農坊獨頭糖心黑蒜炒飯🍚炒飯非常乾身,粒粒

⭐️ 4位 加一後人均$500
✿茶芥(每位) $15 (現金埋單💰可免茶芥)

✿本地水耕沙律菜伴芝麻醬🥗
✿榮哥自家甜酸齋
✿涼拌黑白木耳
✿茶燻流心蛋伴魚子醬配厚切茄子🥚🍆

✿原盅燉哈密瓜螺頭黑毛豚肉湯🍈x2
✿原盅燉姬松茸淮山甘筍燉黑毛豚肉湯🍄‍🟫x2

✿黑松露醬炒花尾躉班球配鮮露筍🐟
班球幾大塊,肉質嫩滑,魚味濃。露筍翠綠無渣。

✿蝦球水芙蓉🦐🥚

✿醬燒爽厚豚頰肉配柳丁汁青木瓜絲🐷

✿招牌茶王燻雞🐔
濃濃茶燻味,雞肉幾滑,對🐻黎講有d偏鹹。

✿魚湯有機時令鮮蔬🥬
🥬幾甜無渣,魚湯清淡。

✿農坊獨頭糖心黑蒜炒飯🍚
炒飯非常乾身,粒粒分明,🐻覺得質感硬左少少🤏🏻配料有小貝柱、翠肉瓜、🍄‍🟫。唔好望黑蒜個樣黑蚊蚊,其實甜甜地。

✿時令甜品
椰汁桂花糕,外層清甜,內層椰汁糕椰汁味幾香。

榮哥廚房私房菜和老人家食飯,首選一定是吃中菜。今次經朋友介紹到觀塘試一間私房菜,餐廳位於工業大廈內,環境不過不失,鄰近觀塘地鐵站,地點非常方便!小編今次一行四人,人均消費約$500。《前菜》-本地水耕沙律菜伴芝麻醬-榮哥自家甜酸齋-涼伴黑白木耳-茶燻流心蛋伴黑魚子醬配厚切茄子沙律菜清新,甜酸齋很入味,印象最深刻是茶燻流心蛋,香濃的煙熏味,配合油炸過的茄子,再用黑魚子醬作點綴,非常惹味,一流!《燉湯》-原盅燉哈密瓜螺頭黑毛豚肉湯-原盅燉姬松茸淮山甘筍燉黑毛豚肉湯兩款燉湯都真材實料,湯料十足,姬松茸湯比較香濃,而哈密瓜螺頭湯則比較清甜,總有一款適合你!《主菜》🔥蝦球水芙蓉蝦球爽口彈牙,表面有點薑絲作點綴!水芙蓉即蒸蛋白非常嫩滑,表面有滿滿的甘筍汁,增加味道的層次感!🔥黑松露醬炒花尾躉班球配鮮露筍花尾躉班球魚味香濃,肉質彈牙,好食!🔥醬燒爽厚豚頰肉配柳丁汁青木瓜絲這道菜的擺盤非常漂亮,豬頸肉肉汁豐盈,厚切更添口感!旁邊有木瓜絲作伴,微微的酸味,可以中和油膩感!🔥招牌茶王燻雞茶王燻雞雞肉嫩滑,是比較重口味的一道菜,送白飯會比較好!🔥魚湯有機時令鮮蔬正常發揮!🔥農坊獨頭糖心黑蒜炒飯炒飯乾身有鑊氣
榮哥廚房私房菜

-原盅燉姬松茸淮山甘筍燉黑毛豚肉湯

《主菜》

🔥蝦球水芙蓉

🔥黑松露醬炒花尾躉班球配鮮露筍
花尾躉班球魚味香濃,肉質彈牙,好食!

🔥醬燒爽厚豚頰肉配柳丁汁青木瓜絲

🔥招牌茶王燻雞
茶王燻雞雞肉嫩滑,是比較重口味的一道菜,送白飯會比較好!

🔥魚湯有機時令鮮蔬
正常發揮!

🔥農坊獨頭糖心黑蒜炒飯
炒飯乾身有鑊氣,不錯!

甜品

🔥椰汁桂花糕
非常香濃的椰汁味,不算太甜,小編非常推介!
2024-05-20 0 瀏覽
呢日佛誕假期,book咗榮哥私房菜孝敬阿媽。佢哋五月仲有個優惠,真係好抵食!呢個地方好大,坐落舒服,裝修帶有古代風,食嘢氣氛一流!店員態度親切,食材新鮮優質,廚藝高超,絕對值得推介。😋以下係我既心水❤️菜式:本地水耕沙律菜半芝麻醬+榮哥自家甜酸齋+茶燻流心蛋半黑魚子醬配厚切茄子:這道菜前菜結合了多種不同的味道和質感,呈現出極具創意的組合。沙律菜的新鮮度讓人印象深刻,搭配芝麻醬增添了豐富的風味;茶燻流心蛋的煙燻香氣與黑魚子醬的鮮味相得益彰;而厚切茄子煙煙韌韌的口感則為整道菜帶來了豐富的層次感;甜酸齋味道甜甜酸酸,好開胃。原盅燉姬松茸淮山甘筍燉黑毛豚肉湯:湯的口感濃郁豐富,姬松茸的香味和黑毛豚肉的鮮嫩完美融合,淮山和甘筍的加入增加了整道湯的質感。整個湯,好夠火喉,飲完個人好暖。招牌茶王燻雞:燻雞的外皮金黃酥脆,一口咬下去,肉質鮮嫩多汁,帶有淡淡的茶香,十分美味。雞肉本身保持了豐富的原汁原味,口感非常鮮美。整道菜的味道均衡,既有煙燻的香氣,又有雞肉的鮮美,令人食唔停口。蝦球水芙蓉:個蒸蛋白加甘筍汁,蛋白蒸得好滑,入口即融。蛋白上的蝦球,彈牙爽口。醬燒爽厚豚頰肉配柳丁汁青木瓜絲:豚頰肉好厚,爽口

以下係我既心水❤️菜式:

原盅燉姬松茸淮山甘筍燉黑毛豚肉湯:

招牌茶王燻雞:

蝦球水芙蓉:

醬燒爽厚豚頰肉配柳丁汁青木瓜絲:
豚頰肉好厚,爽口彈牙,咬落鮮嫩多汁,搭配柳丁汁青木瓜絲的酸甜風味,帶來了口感的層次感和豐富的風味。

桂花奶凍糕:
糕點具有香甜的桂花香味和綿密的口感,
喂,為呢餐作完美嘅句號。
2024-05-19 0 瀏覽
呢個母親節,book咗榮哥私房菜同阿媽慶祝。呢度服務好貼心,店員會介紹每一道菜的用料。環境清幽、寬廣,古色古香,響度食嘢好舒服。阿媽好滿意,讚不絕口👍🏻等我分享吓我嘅最鍾意嘅美食:蝦球水芙蓉:蝦球大大隻,爽口又新鮮。水芙蓉即係蒸蛋白,蛋白蒸得好滑,加埋甘筍汁,口感輕盈又鮮甜,入口即化,超好味!原盅燉哈密瓜螺頭黑毛豚肉湯:湯的口感濃郁滑順,讓人感受到豬肉的鮮嫩和哈密瓜的清甜,既溫暖又美味。黑松露醬炒花尾躉斑球配鮮露荀:花尾躉斑球鮮嫩多汁,搭配黑松露醬的香氣,帶來了獨特的美味體驗。鮮露荀的清爽口感為整道菜增添了平衡和清新感。魚湯有機時令菠菜:菠菜整成花形,好有心思😍菠菜的嫩葉和魚湯非常配合,味道鮮美又有營養。農坊獨頭糖心黑蒜炒飯:黑蒜的香氣與米飯充分融合,炒飯散發出一種誘人的香味。飯粒經過均勻的翻炒,顏色均勻且口感彈牙,每一口都能品嚐到黑蒜的香甜,十分美味。桂花糕釀奶凍:桂花糕和奶凍兩種不同的口感和風味巧妙地結合在一起,形成了一種獨特的口。桂花糕的香甜味和奶凍的滑嫩口感相互融合,清甜可口。

等我分享吓我嘅最鍾意嘅美食:

蝦球水芙蓉:

原盅燉哈密瓜螺頭黑毛豚肉湯:

黑松露醬炒花尾躉斑球配鮮露荀:

魚湯有機時令菠菜:

農坊獨頭糖心黑蒜炒飯:

桂花糕釀奶凍:
2024-05-15 0 瀏覽
5月好多朋友生日!慶生🎂活動之一必然是食飯!🍚好朋友喜歡食中菜!他介紹「榮哥廚房私房菜」,位置鄰近觀塘港鐵架!餐廳裝修為中菜廳風格,有VIP房!一入門口已見到大大魚缸,好有新氣!✨嚐味四人餐頭盤係本地水耕沙律菜伴芝麻醬 、甜酸齋、涼拌黑白木耳 茶燻流心蛋伴黑魚子醬配厚切茄子💙頭盤賣相非常精緻個流心蛋有茶燻味!沙律菜亦都非常新鮮鮮甜,而酸齋酸甜真係好開胃!原盅燉姬松茸淮山甘荀黑毛豚肉湯 ✨原盅藥膳龍躉骨鮮淮山湯 ,燉湯非常足料!而家轉天氣,飲個滋潤湯水,真係特別醒神!黑松露醬炒花尾躉斑球 配鮮露筍 ✨鮮嫩斑球,入口鮮美啖啖肉!黑松露味道唔算好濃烈,真人令人回味!👍🏻蝦球水芙蓉✨大大隻蝦球彈牙!蒸蛋白非常嫩滑,加上甘筍汁,相當特色!醬燒爽厚豚頰肉配柳丁汁青木瓜絲 ✨厚切豚肉口感非常好,軟嫩而有咬口,醬汁亦很惹味!配青木瓜絲使口感清新!米王有機時令鮮蔬 ✨今次我哋係食菠菜!新鮮既菜加上好以粥既口感,既特別又健康!招牌茶王燻雞✨肉質鮮嫩,令人回味!大紅大紫炒飯配日本櫻花蝦 ✨用紅菜頭炒飯,賣相好靚!櫻花蝦撈炒飯好有口感!時令甜品:椰汁桂花榚連埋加一服務費,人均$500。😊😊
5月好多朋友生日!慶生🎂活動之一必然是食飯!🍚

嚐味四人餐
頭盤係本地水耕沙律菜伴芝麻醬 、甜酸齋、涼拌黑白木耳
茶燻流心蛋伴黑魚子醬配厚切茄子
💙頭盤賣相非常精緻

原盅燉姬松茸淮山甘荀黑毛豚肉湯 ✨

黑松露醬炒花尾躉斑球 配鮮露筍 ✨

蝦球水芙蓉✨
大大隻蝦球彈牙!蒸蛋白非常嫩滑,加上甘筍汁,相當特色!

醬燒爽厚豚頰肉配柳丁汁青木瓜絲 ✨

招牌茶王燻雞✨
肉質鮮嫩,令人回味!

大紅大紫炒飯配日本櫻花蝦 ✨
用紅菜頭炒飯,賣相好靚!櫻花蝦撈炒飯好有口感!

時令甜品:椰汁桂花榚
連埋加一服務費,人均$500。😊😊

2024-05-14 22 瀏覽
好難食嘅‘私房菜’首先,出面個工廈廁所係完全唔去得,如有老人家同行,真係apm去定先- 水晶杯 = 大菜糕加兩條菜- 黑魚子 - 正常- 黑毛豚肉燉湯 - 無味- 龍蝦 - 正常 - 豬肚包雞寶中寶 - 難食難食難食,一陣味,基本上個個放低唔食- 蟹肉球 - 🤭用絲瓜絲堆個球形?係咁上下- 薑米炒飯 - 有薑味 🥲俾咗訂金,先見到openrice食評,心諗算啦,可能唔太差點知,去到見到個廁所,真係發惡夢…入到去,好食都算,點知 湯又無味,豬肚個陣味….最後,蟹肉球都唔知好知定好嬲..
好難食嘅‘私房菜’

- 水晶杯 = 大菜糕加兩條菜
- 黑魚子 - 正常
- 黑毛豚肉燉湯 - 無味
- 龍蝦 - 正常
- 蟹肉球 - 🤭用絲瓜絲堆個球形?係咁上下
- 薑米炒飯 - 有薑味 🥲

俾咗訂金,先見到openrice食評,心諗算啦,可能唔太差
點知,去到見到個廁所,真係發惡夢…
入到去,好食都算,點知
湯又無味,豬肚個陣味….
最後,蟹肉球都唔知好知定好嬲..
2024-05-10 68 瀏覽
一直都好鍾意食中菜!今晚我們一行四人就去咗觀塘嘅一間商廈食私房菜!💃😍😋1. 本地水耕沙律菜🥗伴芝麻醬、榮哥自家甜酸齋、涼拌黑白木耳、菜燻流心蛋伴黑魚子醬配厚切茄子🍆頭盤嘅擺盤好精緻、沙律菜非常新鮮、流心蛋有好香嘅茶燻味道! 😊😄2. 厚盅燉哈蜜瓜螺頭黑毛豚肉湯、燉湯好足料、哈蜜瓜好鮮好甜、好滋潤呀!😍😍😍3. 黑松露醬炒花尾躉斑球配鮮露筍,好厚嘅斑球、啖啖肉、配上黑松露醬、味道好夾!😋😉4. 蝦🦐球水芙蓉,蒸蛋白真係好滑、配上甘筍汁、味道清新!🙌👍5. 醬燒爽厚豚頰肉配柳丁汁青木瓜絲,啖啖肉,超厚切嘅豚肉好正,令人回味無窮!😍👍🙌6. 大紅大紫炒飯配日本櫻花蝦,用紅菜頭汁炒飯令到飯粒變成紅色,加上櫻花蝦同紫薯粒,真係好好食呀!😋😍😍7. 招牌茶王燻雞,雞好嫩滑,口感一流!😉😄8. 米王有機時令鮮蔬、菠菜份量好多,配上米汁,好正!😋😉😊9. 甜品,椰汁桂花糕,甜道剛剛好,食埋飯後甜品真係好滿足呀!😋😍😬人均大約$500,私房菜嚟講算係幾抵!大家可以試下!😃😁🙌榮哥廚房私房菜:觀塘觀塘道436-484號觀塘工業中心3期4樓L室

7. 招牌茶王燻雞,雞好嫩滑,口感一流!😉😄

人均大約$500,私房菜嚟講算係幾抵!大家可以試下!😃😁🙌

• 茶燻流心蛋伴黑魚子醬配厚切茄子
餐廳係傳統中菜廳風格,枱與枱之間都有屏風隔開,私隱度極高。牆櫃仲有好多大廚得獎獎牌,實力保證!今次嚐味回味無窮,有機會一定會回訪~🥢前菜✨涼伴黑白木耳✨本地水耕沙律菜伴芝麻醬✨榮哥自家甜酸齋✨茶燻流心蛋伴黑魚子醬配厚切茄子黑白木耳酸酸甜甜好開胃,擺盤非常精緻~厚切茄子同黑魚子醬係好好食,好夠味! 🥢燉湯✨原盅燉哈密瓜螺頭黑毛豚肉湯✨原盅燉姬松茸淮山甘筍燉黑毛豚肉湯燉湯非常足料~湯汁溫潤醇厚,好補~ 🥢主菜✨黑松露醬炒花尾躉班球配鮮露筍份量十足,魚好滑,露筍爽脆~✨蝦球水芙蓉好有特色,蒸蛋白非常嫩滑,加上甘筍汁,清新美味~✨醬燒爽厚豚頰肉配柳丁汁青木瓜絲✨招牌荼王燻雞好飽肚!豚肉厚切,燻雞香濃!✨米王有機時令鮮蔬本身已經食到好飽,但係呢個菜一啖又一啖忍唔住食曬~✨大紅大紫炒飯配日本櫻花蝦炒飯粒粒分明,盡顯大廚功架! 🥢時令甜品✨桂花糕閃令令嘅甜品,細細粒但好考功夫,好心思!𓆝𓆟𓆜𓆞𓆝𓆟𓆜🍴 榮哥私房菜 📍觀塘觀塘道436-484號觀塘工業中心3期4樓L室 ——————————————————👀 Follow @ahmoon.tt👍 comment|share |like |save💬 D

🥢前菜
✨涼伴黑白木耳
✨本地水耕沙律菜伴芝麻醬
✨榮哥自家甜酸齋
✨茶燻流心蛋伴黑魚子醬配厚切茄子

🥢燉湯
✨原盅燉哈密瓜螺頭黑毛豚肉湯
✨原盅燉姬松茸淮山甘筍燉黑毛豚肉湯
燉湯非常足料~湯汁溫潤醇厚,好補~

🥢主菜
✨黑松露醬炒花尾躉班球配鮮露筍
份量十足,魚好滑,露筍爽脆~

✨蝦球水芙蓉
好有特色,蒸蛋白非常嫩滑,加上甘筍汁,清新美味~

✨醬燒爽厚豚頰肉配柳丁汁青木瓜絲
✨招牌荼王燻雞
好飽肚!豚肉厚切,燻雞香濃!

✨米王有機時令鮮蔬
本身已經食到好飽,但係呢個菜一啖又一啖忍唔住食曬~

✨大紅大紫炒飯配日本櫻花蝦
炒飯粒粒分明,盡顯大廚功架!

🥢時令甜品
✨桂花糕
閃令令嘅甜品,細細粒但好考功夫,好心思!

𓆝𓆟𓆜𓆞𓆝𓆟𓆜
——————————————————
👀 Follow @ahmoon.tt
👍 comment|share |like |save
💬 DM for collaborations
2024-05-05 61 瀏覽
【榮哥廚房私房菜 (觀塘)】地址:觀塘觀塘道436-484號觀塘工業中心3期4樓L室我們特地約了榮哥私房菜來慶祝朋友的生日!進去後立刻就看到櫃檯上擺滿了獎杯,真是很厲害!我們點了一些私房菜,讓我們來回顧一下菜單:1. 涼伴黑白木耳:酸酸的口味很開胃。2. 本地水耕沙律菜伴芝麻醬:榮哥自家製的甜酸齋,茶燻流心蛋伴黑魚子醬配厚切茄子:這道菜分成了三款食物,擺盤非常漂亮!我特別喜歡流心蛋,搭配醬汁非常美味!3. 原盅燉哈密瓜螺頭黑毛豚肉湯(位上)x2/原盅燉姬松茸淮山甘筍燉黑毛豚肉湯(位上)x2黑松露醬:我們一共有四個人,所以點了兩款湯。每一款湯的材料都非常豐富,佔了七成,所以湯的味道非常濃郁!兩款湯各有特色,都很好喝!4. 炒花尾躉班球配鮮露筍:班球經炒煮後保持鮮嫩,搭配清脆的鮮露筍,帶來豐富的口感。每一口都能品嚐到海鮮的鮮味和筍的清甜。5. 蝦球水芙蓉:這道菜放在精緻的碟子上,非常有食慾,芙蓉蛋很滑順!6. 韓泡汁煮牛面肉配雙色蘿蔔(微辣):牛肉煮得軟嫩多汁,搭配韓式泡菜醬汁,帶來濃郁的辣味和香氣,非常美味!7. 招牌茶王燻雞:雞肉質地滑嫩,遠遠就能聞到香氣!非常值得一試。8. 米王有機
【榮哥廚房私房菜 (觀塘)】
地址:觀塘觀塘道436-484號觀塘工業中心3期4樓L室

我們點了一些私房菜,讓我們來回顧一下菜單:

1. 涼伴黑白木耳:酸酸的口味很開胃。

8. 米王有機時令鮮蔬:這道菜變成了魚湯,非常鮮甜!

9. 大紅大紫炒飯配日本櫻花蝦:這道炒飯是粉紅色的,非常吸引人,每一粒米飯都分明可見,加上大量的櫻花蝦,非常美味!

最後,享受了時令甜品作為完美的結尾。
2024-05-03 91 瀏覽
朋友係外國返嚟,於是搵咗一間私房菜餐廳同朋友相聚。地點位於觀塘工業中心三期L室。好方便。私房菜預早已經選好菜式,當到達時人齊 就可以起菜有得食😃好開心唔使等🥰講吓我哋今晚食啲乜先🤗✅本地水耕沙律菜伴芝麻醬✅榮哥自家甜酸齋✅涼伴黑白木耳✅茶燻流心蛋伴黑魚子醬配厚切茄子💕✅原盅燉哈密瓜螺頭黑毛豚肉湯(位上)x2/原盅燉姬松茸淮山甘筍燉黑💕✅黑松露醬炒花尾𧄌班球配鮮露筍✅蝦球水芙蓉💕全用蛋白蒸,配上特製的甘筍汁非常滑溜。✅醬燒爽厚豚頰肉配柳丁汁青木瓜絲✅招牌茶王燻雞✅米王有機時令鮮蔬💕✅大紅大紫炒飯配日本櫻花蝦💕✅時令甜品:桂花糕💕 總括:今餐朋友非常滿意,食材新鮮美味,CP值高👍今餐飯局真係每道菜式都是享受,值回票價 ,值得推薦。👍
朋友係外國返嚟,於是搵咗一間私房菜餐廳同朋友相聚。
地點位於觀塘工業中心三期L室。好方便。
講吓我哋今晚食啲乜先🤗

✅本地水耕沙律菜伴芝麻醬
✅榮哥自家甜酸齋
✅涼伴黑白木耳
✅茶燻流心蛋伴黑魚子醬配厚切茄子💕
✅黑松露醬炒花尾𧄌班球配鮮露筍
✅蝦球水芙蓉💕
全用蛋白蒸,配上特製的甘筍汁非常滑溜。
✅醬燒爽厚豚頰肉配柳丁汁青木瓜絲
✅招牌茶王燻雞
✅米王有機時令鮮蔬💕
✅大紅大紫炒飯配日本櫻花蝦💕
✅時令甜品:桂花糕💕
總括:今餐朋友非常滿意,食材新鮮美味,CP值高👍
今餐飯局真係每道菜式都是享受,值回票價 ,值得推薦。👍
  • 時令甜品
  • 大紅大紫炒飯
  • 魚湯有機時令蔬菜
2024-04-30 74 瀏覽
媽媽比較鍾意食中菜今日一家人就嚟到觀塘一間出名嘅私房菜🍽️本地水耕油麥菜配芝麻醬榮哥自家甜酸齋 酸酸地好開胃茶燻流心蛋伴黑魚子醬配厚切茄子 幾有層次原盅哈密瓜螺頭黑毛豚肉湯👍🏻好鮮甜媽媽都好鍾意呢款燉湯😋原盅燉姬松茸准山甘筍黑毛豚肉湯👍🏻甘筍清甜黑松露醬炒花尾躉班球配鮮露筍蝦球水芙蓉  個蛋好滑韓泡汁煮牛面肉配雙色蘿蔔啲蘿蔔同埋啲牛都煮到好淋 好入味👍🏻招牌茶王燻雞🐔米王有機時令鮮蔬大紅大紫炒飯配日本樱花蝦賣相 顏色好吸睛甜品係桂花糕 有一層閃令令入面再有個椰汁糕 幾有心思👍🏻
媽媽比較鍾意食中菜
生日
  • 哈密瓜螺頭黑毛豚肉
  • 黑松露醬炒花尾躉班球配鮮露筍
2024-04-29 50 瀏覽
平時同屋企人出街食返多數都係食中餐,今次帶佢哋去食私房菜。📍觀塘 榮哥廚房私房菜🌟前菜本地水耕沙律菜伴芝麻醬 / 榮哥自家甜酸齋 / 茶燻流心蛋伴黑魚子醬配厚切茄子 / 涼拌黑白木耳涼拌黑白木耳獨立一碟上其他3款拼盤每人一份 擺盤精緻 我最鐘意佢本地沙律菜🥗,好新鮮,係鮮甜,另外流心蛋都表示唔錯恰到好處。🌟原盅燉哈密瓜螺頭黑毛豚肉湯(位上)x2 / 原盅燉姬松茸淮山甘筍燉黑毛豚肉湯(位上)x2湯料好足料 2款湯水都係屬於滋補同增強免疫力嘅我飲燉姬松茸淮山甘筍黑毛豚肉湯,最近好病左,要增強免疫力,姬松茸好入味超滋補。🌟黑松露醬炒花尾躉班球配鮮露筍花尾躉班球好滑 份量好多 露筍爽脆黑松露味道出但又無遮蓋到魚既鮮味。🌟蝦球水芙蓉醬汁下完全見唔到蛋 筆起果下真係好似出水芙蓉咁蝦球新鮮爽口 呢款都算幾得意,蝦🍤球面頭有薑絲,多重口感。🌟醬燒爽厚豚頰肉配柳丁汁青木瓜絲木瓜絲味道清新開胃 豬臉頰每日都要用嚟咀嚼 所以呢個部位食落口感都特別好 比豬鞍更加爽,師傅兩邊煎一煎豬肉更香口。🌟招牌茶王燻雞皮脆肉嫩 味道唔錯,雞肉面頭鋪上玫瑰花,擺盤幾精緻。🌟魚湯有機時令鮮蔬今日係菠菜 ,份量都多🌟大紅大紫炒飯
平時同屋企人出街食返多數都係食中餐,今次帶佢哋去食私房菜。

📍觀塘 榮哥廚房私房菜

🌟前菜
涼拌黑白木耳獨立一碟上
其他3款拼盤每人一份 擺盤精緻

湯料好足料 2款湯水都係屬於滋補同增強免疫力嘅

🌟黑松露醬炒花尾躉班球配鮮露筍
花尾躉班球好滑 份量好多 露筍爽脆
黑松露味道出但又無遮蓋到魚既鮮味。

🌟蝦球水芙蓉
醬汁下完全見唔到蛋 筆起果下真係好似出水芙蓉咁
蝦球新鮮爽口 呢款都算幾得意,蝦🍤球面頭有薑絲,多重口感。

🌟醬燒爽厚豚頰肉配柳丁汁青木瓜絲
木瓜絲味道清新開胃

🌟招牌茶王燻雞
皮脆肉嫩 味道唔錯,雞肉面頭鋪上玫瑰花,擺盤幾精緻。

🌟魚湯有機時令鮮蔬
今日係菠菜 ,份量都多

🌟大紅大紫炒飯配日本櫻花蝦
紅色米好eye catching 飯夠幹身 粒粒分明 中間夾雜好甜嘅紅菜頭粒 櫻花蝦就做返個鹹嘅調味

🌟時令甜品
今日係薑汁芝麻湯丸 係福元嘅芝麻湯丸👍🏻
嚟緊夏天就有清新糕點

雖然環境都唔係話好華麗果種,但是私房菜主要都係講究食物味道質素,保留屋企煮飯著重嘅健康之餘再加上創新菜式。

呢間私房菜我哋4位係$1818再加一 人均$500/位
人多試到嘅款式就更多,菜單一般都有幾款比你選擇 如果工人姐姐唔食豬阿牛阿 都可以幫你轉換

榮哥廚房私房菜
📍觀塘觀塘道436-484號觀塘工業中心3期4樓L室
📞23456389 / 90995441
環境乾淨,睇落好高級,坐得好舒服🥰💛茶薰流心蛋拌魚子醬配厚切茄子流心蛋的濕潤與魚子醬的鮮味交織,搭配茄子的清甜,口感層次豐富💛哈密瓜黑毛豚肉湯清甜哈密瓜風味和黑毛豚肉的鮮嫩入口,湯汁溫潤醇厚💛姬松茸淮山甘筍燉黑毛豚肉有甘筍的鮮甜 和姬松茸配搭得宜💛黑松露炒花尾躉球配鮮蘆筍散發著迷人的黑松露香氣,花尾躉球的鮮甜與蘆筍的清爽十分夾💛蝦球水芙蓉動L動L 好滑溜💛韓泡汁煮牛肉面配雙色蘿蔔牛肉面煮得好軟身配入味蘿蔔 好港式風味💛招牌茶王燻雞散發著茶的香氣與雞肉的鮮嫩,口感豐富而層次分明💛大紅大紫炒飯配日本櫻花蝦色彩繽紛,粒粒分明仲有紫薯在內
環境乾淨,睇落好高級,坐得好舒服🥰

💛茶薰流心蛋拌魚子醬配厚切茄子

💛哈密瓜黑毛豚肉湯
清甜哈密瓜風味和黑毛豚肉的鮮嫩入口,湯汁溫潤醇厚

💛姬松茸淮山甘筍燉黑毛豚肉
有甘筍的鮮甜 和姬松茸配搭得宜

💛黑松露炒花尾躉球配鮮蘆筍散發著迷人的黑松露香氣,
花尾躉球的鮮甜與蘆筍的清爽
十分夾

💛蝦球水芙蓉
動L動L 好滑溜

💛韓泡汁煮牛肉面配雙色蘿蔔
牛肉面煮得好軟身
配入味蘿蔔 好港式風味

💛招牌茶王燻雞
散發著茶的香氣與雞肉的鮮嫩,口感豐富而層次分明

💛大紅大紫炒飯配日本櫻花蝦
色彩繽紛,粒粒分明仲有紫薯在內
2024-04-25 81 瀏覽
私房菜價錢一般都唔平 今次呢間私房菜上年冬至同同事食過冬至飯今日就帶屋K人嚟試下🍽️前菜本地水耕沙律菜伴芝麻醬 / 榮哥自家甜酸齋 / 茶燻流心蛋伴黑魚子醬配厚切茄子 / 涼拌黑白木耳涼拌黑白木耳獨立一碟上其他3款拼盤每人一份 擺盤精緻 我最欣賞個沙律菜 新鮮唔碎唔散🍽️原盅燉哈密瓜螺頭黑毛豚肉湯(位上)x2 / 原盅燉姬松茸淮山甘筍燉黑毛豚肉湯(位上)x2湯料好足料 2款湯水都係屬於滋補同增強免疫力嘅我平時煲嘅多 原盅燉就係原汁原味🍽️黑松露醬炒花尾躉班球配鮮露筍花尾躉班球好滑 份量好多 露筍爽脆黑松露味道唔會太勁 無遮蓋到魚味 🍽️蝦球水芙蓉醬汁下完全見唔到蛋 筆起果下真係好似出水芙蓉咁蝦球新鮮爽口 呢款都算幾得意🍽️醬燒爽厚豚頰肉配柳丁汁青木瓜絲木瓜絲味道清新開胃 豬臉頰每日都要用嚟咀嚼 所以呢個部位食落口感都特別好 比豬鞍更加爽🍽️招牌茶王燻雞皮脆肉嫩 味道唔錯🍽️魚湯有機時令鮮蔬今日係菠菜 🍽️大紅大紫炒飯配日本櫻花蝦紅菜頭我細個唔識食 都係近呢幾個月先學識買嚟煲湯 非常有益健康 米飯夠幹身 粒粒分明 中間夾雜好甜嘅紅菜頭粒 櫻花蝦就做返個鹹嘅調味 呢個我偷到師 下次係屋K都可以自己試下整🤪
私房菜價錢一般都唔平
今次呢間私房菜上年冬至同同事食過冬至飯