2024-04-12
朋友推介觀塘呢間酒吧餐廳「House FiftyEight」,趁放假專登同閨蜜過嚟食個午餐。餐廳面積頗大,擁有特大露天陽台,室內設有桌球檯、飛鏢機、Stack Cup 和 Beer Pong,適合同一大班朋友嚟玩;而戶外座位更可以帶埋寵物一齊用餐,環境好 chill。餐廳午市有 Set Lunch 供應,價錢由 $98 起,2pm 後惠顧,更可享 8 折優惠。另外餐廳設有專門畀寵物食嘅寵物餐,非常推薦主人們與朋友帶埋毛孩閒聊休憩。我哋點咗 2 個午餐,套餐配有是日餐湯、餐包及熱飲。今日嘅餐湯係蘑菇湯,非常足料,蘑菇味道好濃郁,食到啖啖蘑菇碎粒。慢煮美國安格斯頂級牛板腱 ($148) 牛板腱有兩大塊,非常厚身,以慢煮方法炮製,肉質柔軟細嫩,入口完全無渣,保留到食材嘅原汁原味,點少少燒汁食,更添滋味。香煎紐西蘭魽魚柳 ($118) 魚柳煎得啱啱好,魚皮香脆,魚肉嫩滑,入口帶淡淡魚油脂香,配上白汁,帶出魚肉嘅鮮美!配菜有薯蓉、翠肉瓜,蘑菇和車厘茄,非常豐富。