2021-12-11
認識此地除咗舊裕民坊叫做搬過嚟,就係打針抽樓盤正係商場樓上凱匯,勢估唔到3樓平台開咗咁多食店……有泰式、越式、日式,仲有老字號擔擔麵……周末返半日放工怕迫,直上直達3樓之電梯到平台,左轉行至盡頭就見間舖。之前見舖名以為舖面會有股懾人氣勢,原來小店一間,4人卡座三四張,全店大概十五枱。見餐牌,選擇何其少……心諗有啲想退堂,但已坐低望街景4人卡座總算舒服,都係按兵不動。云云蒸物中,見炸蠔餅,又意外地冇大排檔嗰種滿口油臆感覺,蠔仔唔算好多,但食起嚟酥酥脆脆,仲有啲覺得唔夠食。一口鍋貼不留印象,小籠包反而灌滿熱湯,有豬肉味,中上質素。南瓜蒸排骨餐嘅排骨冇碎骨,但有啲難咬開。跟餐嘅粉葛湯夠粉足料。比較有心思係斑蘭蓮蓉包,蓮蓉餡蘊含斑蘭汁或斑蘭油之類,挺清香,推介!整體食物清清哋,啱想食清淡之人士或長者口味。
整體食物清清哋,啱想食清淡之人士或長者口味。