2024-11-05 391 瀏覽
今日去新蒲崗試一間cafe。有次開地圖搵附近食晏地方嘅時候發現佢,見到環境好似幾靚,於是組團去試下。餐廳好易搵,位於大馬路旁邊嘅一個路口角落鋪位。餐廳兩面都用咗落地玻璃,同附近商鋪風格好唔同,遠遠就已經見到。鴨肝椎茸意大利飯 ($148)Duck Liver with Mushroom Bovril Risotto鴨肝好大件,表面輕輕煎香🦆意大利飯熟度煮得岩岩好,保留到少少煙韌口感。飯入面混合咗幾款菇,再夾埋鴨肝一齊食,好好味。成個飯好香,好濃味。虎蝦紅咖喱意粉 ($113)Tiger Prawn Red Curry Spaghetti蝦有三隻,肉質彈牙。雖然個名叫紅咖喱,我覺得更似泰式冬陰功,酸酸辣辣,好惹味,好清新。食落都幾辣,唔食得辣嘅人要注意。日式焙茶芝士蛋糕 ($52)Hōjicha Basque Cheesecake聽聞哩度嘅巴斯克芝士蛋糕係必食🍰見到special menu上面有香茅青檸味,諗住試下,不過當日餐廳無整,只有原味同焙茶味。可能每日提供嘅味道都會有啲唔同,可以落單嘅時候問下職員。茶味好濃,好香,甜度亦適中。蛋糕質感creamy但唔會太削,唔會一拎出室溫就溶哂,
今日去新蒲崗試一間cafe。
餐廳好易搵,位於大馬路旁邊嘅一個路口角落鋪位。

鴨肝椎茸意大利飯 ($148)

鴨肝好大件,表面輕輕煎香🦆
意大利飯熟度煮得岩岩好,保留到少少煙韌口感。
飯入面混合咗幾款菇,再夾埋鴨肝一齊食,好好味。
成個飯好香,好濃味。

虎蝦紅咖喱意粉 ($113)

蝦有三隻,肉質彈牙。
食落都幾辣,唔食得辣嘅人要注意。

日式焙茶芝士蛋糕 ($52)
Hōjicha Basque Cheesecake

聽聞哩度嘅巴斯克芝士蛋糕係必食🍰
可能每日提供嘅味道都會有啲唔同,可以落單嘅時候問下職員。

茶味好濃,好香,甜度亦適中。
蛋糕質感creamy但唔會太削,唔會一拎出室溫就溶哂,而且表面烘燶度好靚。
真心,無論賣相、味道都好過hemma好多💯

Flat White ($38)

只要叫主餐牌任何食物,所有飲品都有減$20優惠,加$5可以轉植物奶。
咖啡豆味道偏向fruity,但唔會好酸。
奶打得滑,好香。

西柚康普茶 ($53)
Grapefruit Kombucha

味道酸酸甜甜,好清新。
尤其叫咗個辣意粉,凍凍哋解辣岩哂。

推薦👍🏻👍🏻
15 分鐘 (堂食)