2021-03-17
小西灣呢間本來看似不起眼的小餐館經常都有人在餐廳外等位或者等外賣,bookmark咗呢間一段時間,就趁一星期六要去藍灣半島DONKI 前試吓。大約一點到,咁啱有2個位,即入。餐廳室內真係蠻小的,約有16-18個位左右,裝修簡約。當日分別有周末單點及周末brunch。單點有意大利粉、意大利飯同蛋包飯,加$15升級有湯或沙律,另半價飲品。至於brunch有炸魚薯條、牛肉漢堡薯條同西冷牛扒等,加$15升級有湯或沙律,包一杯飲品。另一半話想食炸魚薯條,而我亦都邪惡地叫咗牛肉漢堡薯條,放假呀嘛😝先來飲品,我飲earl grey tea, 似係英國W某牌子的茶,不錯。而佢既即磨咖啡正正常常。主食的炸魚薯條上枱甚為分量十足,魚既脆漿不會太厚,魚肉都算厚生,薯條亦都係我地喜歡的粗薯,所有都係即炸👍而我的牛肉漢堡,包漲卜卜,有烘過,番茄生菜生鮮及有車打芝士做配料,主角牛肉有肉味,但略不夠juicy。呢間餐廳看得出是一間用心經營小店,性價比高,難怪咁多人支持。臨走前見到隔離嗰枱叫咗個豬扒蛋包飯,超吸引,值得回頭再試!