2021-01-21
話說喺Office用外賣App搵嘢食,周不時會見到「火五越式牛肉粉專門店」,而且折扣優惠仲好高,我已經心動多時💕。呢日終於食咗,不過係堂食,哈哈。餐廳環境正正常常,店舖中間有幾張枱係專執外賣🥡,因為訂單真係多到一個點!每張枱都放有調味架,辣椒、辣醬、魚露等通通有齊,食越南菜必備!火五火車頭牛肉粉($62),🚂火車頭配料包括生牛肉、熟牛肉、牛丸以及扎肉。由於湯底夠熱,嚟到嘅生牛肉已經熟咗;熟牛肉本身就係牛腩,夾埋牛丸,全部都係牛🐮;當然仲有兩片扎肉。湯底唔油兼冇味精,不過可以濃味啲啲🍜。火車頭可揀河粉或者檬粉,我哋要咗後者。最吸引嘅地方係呢度嗌多粉免費,咁就唔使驚食唔飽。所以我哋一齊食一碗粉Share,再加多幾款小食🙈。手作挪威煙三文魚米紙卷(6件)($48),米紙卷其實都好飽肚。米紙卷有四款口味,我哋揀咗煙三文魚,感覺好Fusion,組合出奇地幾夾😗。除咗三文魚外,米紙卷入面亦包住酸蘿蔔絲同菜,所以外皮煙韌,內裏爽脆。意大利黑醋汁蒜蓉牛油雞翼(5件)($38),菜名嘅頭部份,即係黑醋汁,主要係淋上面。🍗而主角雞翼先係令我一試愛上嘅原因,因為炸衣夠薄又夠酥脆,而且帶有牛油香,第度食唔到依
凍越南椰汁冰($10午餐價),估唔到原來係外賣杯裝,味道似椰水多啲🥥。
餐廳有提供水機供客人飲用,好貼心💦。
總括嚟講,小店食物質素唔錯,送餐速度快,難怪做到咁多生意。如果想食越南菜🇻🇳,呢到係一個好去處,主食同小食都有唔少選擇。