2015-07-18 2004 瀏覽
近來都幾鐘意過觀塘揾食,事關發現工廠區呢邊好多好ya食下,於是宅女出街,四處覓食!平時最鐘意食alldaybreakfast,見到呢間餐廳有,咁就梗係趁放假,要第一時間去品嚐下啦!今日呢度係係商廈同工廠既合成體咁,而唔係係咩工廠大廈,樓下環境感覺會舒服啲,點知我心急得濟去覓食,去到發現原來一點鐘先開,於是店員叫我出面等到答正先入!夏天既正午好熱呀!想喊!!好彩就唔係等左好耐姐!終於入得去坐,餐廳剛開門,已經播緊令人覺得好輕鬆愉快既韓歌,店內裝修挺舒適,有冷氣加情調吊燈和舊式典雅的吊扇!餐廳有約二十個位置,有四五名年輕員工在工作,有仲活力的感覺!這邊是有個自助調味及自助倒水區,我建議一定要去拎番杯水飲下,咁先可以嚐試到食物既真正味道!雖然平時返工慣左好晏先食飯,但今日難得咁好放假唔好曬啦,飽住咁都叫下個慕茶all day breakfast同伯爵茶朱古力試下先,唔好晒左一日咁舒服自在既假期嘛!呢度音樂好柔和,俾人感覺好relax,坐得更自在開懷,雖然開門一陣已經坐滿9成客了,估唔到啲人都幾識食喎,咁旺場既?!  也許是因為星期六既關係呱!返工都返到唔知今日原來係星期六tim   伯爵茶凍

夏天既正午好熱呀!想喊!!好彩就唔係等左好耐姐!

伯爵朱古力

伯爵茶凍朱好快上台,雖然個樣好平凡,好似普通凍朱咁,查實好有內涵!仲好彩唔會有我唔鐘意既cream姐!飲一口,幾欣賞伯爵茶味濃郁,減輕左原本朱古力既過甜,起左好好既中和作用,伯爵茶本身有隻好獨特既茶味,有點好像少少辛辣的味道,飲完一陣仲會全個囗囗腔留香,難忘的清新味道,同時不失朱古力味,實在是十分喜歡!

慕茶全日早餐

期待以久既全日早餐好快上枱喇,由於係即叫即煎即炸即做,所以都要等一下,早餐樣子好丰富呀,要兩個人才可消滅吧!

慕茶全日早餐包括有兩隻煎太陽旦,窩夫夾腸仔,炸薯餅,烤蕃茄和窩夫夾粟米青瓜紅蘿蔔絲,仲有菜沙律,材料超級丰富,一個人食完的話,真係晚餐都唔洗食lu.....

其實覺得窩夫夾腸仔好奇怪嫁,又有甜又有咸咁,不過既然佢話係餐廳招牌,店員又建議食既,咁就試下啦,因為我個人都好容易俾人映响同動搖嫁姐!!!

烤蕃茄和太陽旦有香草灑面,增添不少味道,不會單調,旦挺滑身,吉一下中間部分,靚仔旦黃即刻流出,過程好温柔,仿似講我知,咁先係生活

半個蕃茄對平時唔食菜既我黎講,已經好大個,雖然好新鮮下,但真係食左我好耐先食得曬!

沙律菜配上少少沙律汁食酸酸地,好彩份量好少!

本來爆梗瘡中,唔想食炸ya,但無理由走薯餅咁si嫁嘛,算,唔鬼理了,食左先講!薯餅炸得熱辣夠脆,加賣我加的辣椒仔汁,delicious無得輸,沙律窩夫既粟米青瓜胡蘿蔔絲亦有加上香料,並無其他汁料上,令窩夫唔會過淋濕左難入口、蔬菜絲幾有咬囗下,夾住食頗爽口,但就有少少普通既感覺,可能因為個人唔太“好“菜既關係啦,所以又係好有難度先ko到啦 !!

腸仔窩夫果然係又甜又咸,但唔會太怪,腸仔食落有黑椒味,而且皮幾脆,窩夫係甜甜地,帶旦糕既香軟,薄薄咁包住有脆皮既腸仔,旦糕質地唔會好厚重太飽肚!

通常食ya,我都會由淡食起,然後試每樣ya之前,我都會飲少少水,清一清喉嚨味道先,哈哈,好似懶講究咁呢?!其實唔係啦,只係我太為食,想清楚食真啲食物本來既真正味道炸!餐廳難得地洗手間也很衞生,實在有給人吃得特別放心既感覺

P.S. 有時都幾憎自己,用電話打食評本來打得好開心暢快,無奈電話有時load得慢,我又心急督兩下,攪到back番去前兩頁,成日辛辛苦苦嘔心瀝血既文章,被罰重新打過,因為唔鬼見曬,所以都咪話唔嬲

通常重打一次,已無第一次打嗰種感覺寫得咁好喇,低b之過,能怪誰哎!?我暈。。。。可能係時候換電話吧,唏。噓。
2015-07-18
10 分鐘 (堂食)
伯爵朱古力