2023-09-14 32 瀏覽
今日嚟到西九文化區行吓博物館,順便食個lunch,呢間餐廳裝修好清雅,以淺色系作為主色,整體裝修行古代宮廷風✨下江南精選套餐 可以自選兩個前菜小食同埋一個主菜👀今次揀咗✨花雕醉雞花雕酒醉雞配上杞子作點綴,非常入味,而且雞件好嫩滑少骨🤩✨同埋醉鮮鮑 +$20自己喺屋企會食冰鎮鮑魚,今次呢個醉鮑魚好入味!但個人覺得如果有杞子味會更加香🤪✨主食方面就揀咗菜肉大雲吞 $138外皮比一般雲吞好少少,個人覺得比較似薄嘅餃子皮,好處係冇咁容易爆餡🥸另外餡肉方面菜比較多,韭菜味偏重,啱晒我嘅個人口味!湯底好清,有紫菜絲、蝦米、蔥花、炒蛋絲等,材料幾豐富🤩✨百香果青檸烏龍 (+$48)有薄荷葉、青檸、檸檬、百香果,第一啖入口嘅百香果好酸🥹新鮮🤣烏龍茶底好香,作為茶控好欣賞!另一個餐揀咗✨夫妻肺片✨四喜烤夫傳統烤夫有甜鹹兩種,個人比較鍾意甜嘅烤夫😋今次呢個正正就係甜嘅👍🏻✨火薰玉蓮鴨子麵 $178鴨煮得好淋,湯吸收哂鴨肉嘅精華好夠味,所以鴨肉味道就未能夠鎖住🥹份量適中,lunch嚟講啱啱好👍🏻另外餐牌上亦有唔同菜式嘅典故同埋歷史小知識👀感覺整體設計好用心!

下江南精選套餐
可以自選兩個前菜小食同埋一個主菜👀今次揀咗
✨花雕醉雞
花雕酒醉雞配上杞子作點綴,非常入味,而且雞件好嫩滑少骨🤩

✨同埋醉鮮鮑 +$20

✨主食方面就揀咗菜肉大雲吞 $138

✨百香果青檸烏龍 (+$48)

另一個餐揀咗
✨夫妻肺片